Tips voor als je gaat verven

verf tips

Het afgelopen jaar hebben we allemaal veel meer tijd thuis doorgebracht dan normaal. Misschien ben je daarom wel op het idee gekomen om een bepaalde ruimte in huis te gaan verven, zoals de woonkamer of keuken. Vooral die laatste is erg populair omdat je met een schilderbeurt de keuken een complete make over kan geven. Er zijn best wat zaken waar je aan moet denken als je gaat verven, zoals de juiste verf, kwasten en goedkope stucloper kopen. Waar moet je echter nog meer aan denken?

Zorg voor een goede voorbereiding

Zorg dat je voor je begint met schilderen de verfklus goed voorbereidt. Zo moet de ondergrond die beschilderd gaat worden stof- en vetvrij zijn, anders houdt de verf niet goed. Je zult de delen die niet geverfd moeten worden, goed moeten afplakken. Ook voor deze klus moet de ondergrond al vetvrij zijn, anders blijft het afplak tape niet goed zitten. Zorg ook dat je je vloer goed afplakt tegen spetters en vlekken van de verf. Stucloper is daar ideaal voor, het is stevig, dekt af en kan na de klus gemakkelijk weggegooid worden.

Het bepalen van de kleur

Welk verf kleur je het beste gebruikt hangt natuurlijk helemaal af van je smaak en het interieur en stijl in de ruimte die je gaat schilderen. Bij een kleine ruimte kun je het beste kiezen voor een lichte kleur, omdat die de ruimte optisch vergroot. Gebruik je in zo’n kleine ruimte een donkere kleur, dan zal deze klein en misschien zelfs bedrukkend aanvoelen. 

Gebruik in een grote ruimte een donkere kleur voor knusheid

Ga je echter een grote ruimte schilderen, dan is het juist weer verstandig om een donkere kleur te gebruiken, omdat dit een knusser gevoel geeft. Als je de kleur zwart gebruikt in een ruime oppervlakte, kan dit een luxueuze uitstraling geven. Dit geldt overigens voor meerdere donkere kleuren, zoals donkerblauw of donkergroen.

Speciale verf

Bepaalde onderdelen vragen om specifieke verf. Dit geldt bijvoorbeeld voor de achterwand van een keuken, omdat dit de wand is die achter je aanrechtblok en fornuis zit en waar dus veel vet vlekken op komen. Als je deze wand verft, moet je dus verf gebruiken die makkelijk te reinigen is en waar je geen vlekken op ziet. Dit type verf kun je zowel gebruiken op steen als op stucwerk en laat geen glanzende vlekken achter als je hem reinigt. Daarnaast is dit meestal een matte verf, wat je keuken meteen een moderne, strakke uitstraling geeft.