Wel wifi geen internet: De mogelijke oplossingen

Niets is zo vervelend dan een internetstoring, maar het gebeurt vaker dan je denkt. Gelukkig zijn er voldoende methodes om de storingen te minimaliseren. Maar soms wil het wel eens gebeuren dat je niet weet wat er precies aan de hand is. Je hebt dan wel wifi maar geen internet bijvoorbeeld. Gelukkig is een storing ook vaak door jezelf op te lossen. 

Wel wifi geen internet?

Veel mensen vinden het gek wanneer er wel wifi is, maar geen internet. Ze denken namelijk dat dit hetzelfde is. Bij een internetstoring is het daarom ook belangrijk om te kijken waar de storing precies vandaan komt. Heb je überhaupt nog wel wifi? Of is dat ook weggevallen? Of heeft je wifi versterker plots geen bereik meer? Bij een storing is het daarom altijd goed om te checken wat nu echt het probleem is, voordat je begint met het lostrekken van kabels en het bellen van je internetprovider. 

Meerdere hotspots in huis

Als je naast de router ook andere apparaten in huis hebt die zorgen voor draadloos internet, zoals versterkers, wifi access points en repeaters, is het goed om te kijken of je misschien in een andere ruimte nog wel internet hebt. Wanneer je bijvoorbeeld bij de basis-router nog wel internet hebt ligt het probleem niet daar of bij de provider. Het opsporen van het internet probleem is belangrijk. Zo kun je effectief het probleem oplossen. 

Herstarten van je router

Een van de meest voorkomende wel wifi geen internet storing is een probleem met de router. Door de stroomstekker zo’n 30 seconden uit de router te halen en hierna weer opnieuw in te prikken herstart je het apparaat. De meeste routers verliezen dan hun kort geheugen. Dit betekent dat de instellingen allemaal gereset worden en je vaak weer snel kunt genieten van internet. Het herstarten heeft verder geen gevolgen voor belangrijke instellingen. Dit blijft allemaal opgeslagen. Wanneer je de router gaat resetten ben je dit wel allemaal kwijt en begin je weer vanaf de fabrieksinstellingen. 

Controleer met een ander apparaat

Wanneer het herstarten niet geholpen heeft en je het probleem niet kunt vinden is het verstandig om te kijken of het misschien ligt aan het apparaat waarmee je op het internet wilt. Als je computer wel wifi maar geen internet heeft is het verstandig om de verbinding ook eens te testen met je smartphone bijvoorbeeld. Het probleem hoeft namelijk niet bij je wifi of internetverbinding vandaan te komen.