Wat zijn de mogelijkheden voor een zzp-er om een hypotheek af te sluiten?

hypotheek zzp

De arbeidsmarkt is de afgelopen jaren behoorlijk veranderd. Flexwerken is de nieuwe norm, vaste contracten zijn steeds zeldzamer en sinds het coronavirus zijn intrede heeft gedaan en de maatschappij heeft ontwricht is thuiswerken ineens de voornaamste manier om werkzaamheden te verrichten, zij het voor een baas of voor jezelf. Zelfstandig ondernemen als ZZP-er is een steeds vaker voorkomende manier van werken, waarbij een ieder verantwoording draagt voor het werk dat hij of zij verricht. 

Natuurlijk zijn er daarmee ook de nodige andere veranderingen tot stand gekomen. Niet langer is het vanzelfsprekend dat je via een baas een verzekering afsluit en ook het sparen voor een pensioen gebeurt niet meer automatisch via een loonstrook, maar is voor veel mensen steeds vaker een eigen verantwoordelijkheid. Dit heeft natuurlijk ook de nodige gevolgen voor hoe je je financiële zaken moet en kunt regelen en wat de mogelijkheden zijn die je tot je beschikking hebt op de kapitaalmarkt. 

De voorwaarden voor een hypotheek zijn anders voor iemand in vaste dienst

Zo is het afsluiten van een hypotheek voor een zelfstandige ondernemer een heel ander verhaal dan voor iemand in vaste loondienst. Zonder gegarandeerd inkomen stellen financiële instellingen heel andere voorwaarden dan wanneer je maandelijks je loonstrook ontvangt en deze aan de bank kunt overleggen wanneer je aan tafel gaat om de mogelijkheden voor een hypotheek te bespreken. 

Gelukkig zijn er tegenwoordig ook financiële instellingen die een speciale hypotheek zzp aanbieden. NIBC direct is een van de instellingen die deze speciale hypotheek voor ZZP’ers of ondernemers aanbieden. Bij NIBC kun je tot maximaal 100% van de marktwaarde van een nieuwe woning financieren. Je hoeft hiervoor niet eens drie jaar als ondernemer actief te zijn. Ben je net een of twee jaar als ondernemer actief, ook dan kun je een hypotheek aanvragen. Gedurende de eerste tien jaar geldt er dan wel een renteopslag van 0,30 procent. Na tien jaar komt deze automatisch te vervallen, zonder dat jij daar verder nog iets aan hoeft te doen. 

Het overleggen van inkomensverklaring is verplicht als je een hypotheek wilt

Als je als zzp-er een hypotheek wilt afsluiten, dan dien je altijd een inkomensverklaring te overleggen. Deze kun jij of jouw hypotheekadviseur bij verschillende zogenaamde rekenexperts aanvragen. Een inkomensverklaring is hoe dan ook verplicht en de kosten hiervoor komen altijd voor jouw rekening. Het berekende inkomen wordt vervolgens voor 100% overgenomen door NIBC Direct.

NIBC Direct biedt de keuze uit twee verschillende hypotheken voor zzp-ers. Er bestaat een NIBC Direct Hypotheek en een NIBC Direct Extra Hypotheek. De voornaamste verschillen hierin bestaan uit de geldigheid van het rente aanbod, de mogelijk of een bindende offerte wel of niet verlengt kan worden, het aanwezig zijn van mogelijke annuleringskosten en het rentepercentage waar je per jaar vergoedingsvrij voor kunt aflossen. 

Keuze uit verschillende hypotheken en extra financiering voor duurzaamheid

Afhankelijk van jouw situatie en inkomen zul je vervolgens een keuze moeten maken welke type hypotheek het beste bij jouw wensen past. Kies je er daarnaast voor om gelijk te investeren in energiebesparende maatregelen in jouw nieuwe, dan kun je deze investeringen meefinancieren tot 106% van de marktwaarde. Je kunt in ieder geval gerust zijn dat je als zzp-er ook voor jou een passende hypotheek kunt vinden!