Bescherm je lichtkoepel tegen een val

lichtkoepelbeveiliging

Lichtkoepels zijn al decennia erg populair. Ondertussen zijn daar allerlei varianten bijgekomen, zoals de lichtstraat, maar dan nog kiezen veel particulieren, en vooral bedrijven voor een lichtkoepel om daglicht in bepaalde ruimtes te verkrijgen. Wat veel mensen vaak vergeten is dat een lichtkoepel beveiligd moet worden, zodat je er niet doorheen kunt vallen, omdat een dergelijke koepel niet sterk genoeg is om zo’n val te breken. Tijdens werkzaamheden op het dak kun je er namelijk doorheen vallen, dus moet je op zoek naar de juiste lichtkoepelbeveiligingen.

Collectieve dak beveiliging is de beste vorm voor een lichtkoepel

Zo zijn er speciale hekwerken die om een lichtkoepel worden geplaatst zodat je er niet doorheen kunt vallen. Dergelijke valbeveiliging noem je collectieve beveiliging. Andere vormen hiervan zijn bijvoorbeeld balustrades en leuningen. Daarnaast zijn er individuele maatregelen die van toepassing zijn op één persoon, zoals een harnas. Een hekwerk beschermt ieder werkend persoon op het dak, een individueel systeem biedt valbeveiliging voor maar één persoon.

Wettelijke regels

Als bedrijf is het belangrijk om te beseffen dat je op valbeveiliging niet kunt bezuinigen, veel regels zijn wettelijk vastgelegd om de werknemer te beschermen. Als een ongeval had kunnen worden voorkomen, ben je als bedrijf volledig aansprakelijk. Daarnaast wil je natuurlijk niet dat er iets met je personeel gebeurd. 

Verplichte valbeveiliging

Wettelijk is bepaald dat er valgevaar ontstaat  vanaf 2.5 meter hoogte en vanaf die hoogte ben je sowieso verplicht om valbeveiliging te dragen of de situatie aan te passen met bijvoorbeeld bovengenoemd hekwerk. Sommige bedrijven hanteren hier zelfs strengere regels voor. 

Verschillende materialen

Tegenwoordig zijn lichtkoepels gemaakt van polycarbonaat, acrylaat of gewoon glas. Eerstgenoemde is hierbij de favoriet, omdat het enorm sterk is en daardoor goed beschermt tegen inbraak. Daarnaast is het UV bestendig, waardoor het niet verkleurt door zonlicht. Verder isoleert het goed tegen kou en geluid en zowel glas als acrylaat beschikken niet over al deze eigenschappen. Uiteindelijk moet je wel beseffen dat elk materiaal dat gebruikt kan worden om een lichtkoepel van te maken, nooit sterk genoeg kan zijn om een val te breken. Dit wil zeggen dat je altijd over valbeveiliging rond een lichtkoepel moet nadenken… niet alleen voor jou, maar ook voor de mensen die op het dak moeten zijn, zoals een ramenwasser of een dakdekker. Bedenk dat jij misschien nu de enige bent die bij de lichtkoepel in de buurt komt, maar dat dat in de toekomst kan veranderen.