Iedereen die plannen heeft om een nieuwe vloer te leggen doet er verstandig aan om eerst een zogenaamde afwerkvloer te (laten) leggen. Een afwerkvloer vormt de ideale laag waarin je eventueel vloerverwarming en elektraleidingen weg kunt werken. Uiteraard is het aanleggen van de afwerkvloer een nauwgezette klus die van groot belang is voor het uiteindelijke resultaat van je nieuwe vloer.

Waar bestaat een afwerkvloer uit?

Het egaliseren van vloeren doe je het beste met speciaal zand, cement en water. In de doe-het-zelf winkel zijn er ook tal van kant en klare producten die je aanlengt met water. Hierdoor kun je je nooit vergissen in de juiste hoeveelheden. Als eerste zorg je ervoor dat je eventuele hoekjes en gaatjes dichtmaakt waarna je overgaat tot het aanbrengen van een egale laag. De afwerkvloer dient om de latere bedekking als laminaat, parket of vloerbedekking op te leggen en daarom is de kwaliteit van de afwerkvloeren van groot belang.

Zelf doen of laten leggen van een afwerkvloer

Als je een beetje handig bent en als je zin hebt om te klussen dan is het leggen van een afdekvloer best iets wat je zelf kunt doen. In de bouwmarkt kun je om meer advies vragen met betrekking tot de materialen die je gaat gebruiken en op internet vind je tal van handige tips en online instructievideo’s over de werkzaamheden. Ga je liever op zeker dan is het ook mogelijk om een in vloeren gespecialiseerde onderneming in te huren. Professionele vloerleggers zorgen ervoor dat je een perfecte afwerkvloer krijgt die klaar is voor bedekking naar keuze. Door gebruik te maken van de diensten van een vakkundig bedrijf weet je zeker dat je afwerkvloer goed en degelijk wordt gelegd.

Kun je een afwerkvloer meteen belasten?

Nadat er een afwerklaag op de vloer is aangebracht dien je doorgaans minimaal 24 tot 48 uur drogingstijd in acht te nemen. Daarna kun je de vloer betegelen of van laminaat, parket, marmoleum en/of vloerbedekking voorzien.

Over de auteur