Hoe zorg je voor een geslaagde uitbouw?

aanbouw

Soms groei je uit je woning maar heb je niet de mogelijkheid om naar een groter huis te verhuizen. Dan kan een uitbouw uitkomst bieden. Je kunt er je woning namelijk aanzienlijk mee vergroten. Een uitbouw kan onder andere dienen als speelkamer of om je keuken uit te breiden. Maar voordat je halsoverkop een aannemer belt, is het wel belangrijk goed na te denken en te letten op een aantal punten.

Één geheel

Bekijk goed hoe je de uitbouw zo goed mogelijk bij de rest van je woning kunt betrekken. Het is natuurlijk vrij eenvoudig om gewoon een stuk aan te bouwen aan bijvoorbeeld bestaande terrasdeuren. Maar door het geheel open te breken, het plafond door te trekken en ook één en dezelfde vloer te leggen, wordt de uitbouw echt een onderdeel van je huis. En een grotere opening zorgt er ook meteen voor dat er nog genoeg licht in de rest van je huis valt. Door ook de functies in elkaar over te laten vloeien, zorg je nog meer voor één geheel. Trek het eetgedeelte in de uitbouw en de woonkamer in het bestaande huis bijvoorbeeld bij elkaar door de eettafel in het midden van beide ruimtes te zetten.

De lichtinval

Zoals we hierboven al schreven, zorgt een grotere opening naar je uitbouw voor meer licht binnen. Ben je bang dat het dan nog steeds te donker is? Dan kun je er ook voor kiezen dakramen in de uitbouw te plaatsen of veel glaswanden te gebruiken. Let er wel op dat het dan in de zomer een stuk warmer kan worden binnen. Denk dus na over goede zonwering.

De buitenkant

Denk er ook goed over na wat je met de buitenkant wilt doen. Wil je dat je uitbouw echt meerwaarde heeft voor je huis? Zorg er dan voor dat de stijl goed bij je bestaande huis past. Dat kan door de stijl van je huis door te trekken of juist door het tegenovergestelde te doen. Een ultramoderne uitbouw past namelijk ook goed aan een wat ouder huis. De uitbouw staat dan in contact met je huis.

De materiaalkeuze bepaalt ook het aanzicht. Ga je voor duurzame, flexibele houtskeletbouw, voor een modern, metalen skelet waarbij grote overspanningen en raampartijen mogelijk zijn of voor robuust metselwerk? Wil je de tuin meer naar binnen halen met grote raampartijen of mag het een gescheiden geheel blijven? Verdiep je in de mogelijkheden of laat je adviseren door een deskundige.

Tot slot is het belangrijk te informeren bij je gemeente of je een vergunning voor de uitbouw nodig hebt. En bekijk of je budget toereikend is. Heb je onvoldoende budget voor je wensen? Denk dan eens aan andere financiële oplossingen. Kijk bijvoorbeeld eens op de site van Findio voor de mogelijkheden van een uitbouw financiering.