Wat te doen als woningcorporatie bij schimmelproblemen in verhuurde woningen?

schimmel in huis als woningcorporatie

Als woningcorporatie dien je er vanzelfsprekend voor te zorgen dat de door jou beheerde woningen in prima staat zijn, wanneer deze je verhuurt aan een particulier. 

Niks is zo vervelend dan wanneer je een woning hebt die de nodige kwaaltjes heeft, die het wooncomfort van de bewoners op nadelige manier beïnvloeden. Het optimaal verzorgen van de voorzieningen in een woning is daarom essentieel om er zeker van te zijn dat eventuele huurders geen klachten hebben die terug te leiden zijn op nalatig onderhoud door de woningcorporatie. 

Het kan echter gebeuren dat er in de loop der tijd problemen opspelen in een woning die je als verhuurder niet had ingecalculeerd. Het is immers vanzelfsprekend dat er het nodige onderhoud dient te worden gepleegd aan een woning om er voor te zorgen dat deze in een optimale staat verkeert. Zo zal er om de zoveel tijd geïnvesteerd moeten worden in een nieuwe laag verf en zal de elektrische bedrading regelmatig moeten worden gereviseerd. Toch kunnen onvoorziene omstandigheden als plotseling ontstane lekkages zich presenteren, met alle gevolgen van dien. 

Het is voor elke partij belangrijk om de oorzaken van overlast te achterhalen

Als een bewoner klaagt over vochtoverlast en de nodige gevolgen, zul je toch stappen dienen te ondernemen. Schimmel in huis als woningcorporatie, is daarom ongetwijfeld een reden om nader te kijken naar de mogelijke redenen hiervan. Als woningcorporatie zul je de mogelijke oorzaken zorgvuldig onder de loep moeten nemen, om te achterhalen waar deze problemen precies vandaan komen. 

Schimmel in huis wordt altijd veroorzaakt door vochtoverlast. Dit kan zijn door het ophopen van vocht, doordat ruimtes niet of onvoldoende worden geventileerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de badkamer. Maar ook in de keuken kan schimmel ontstaan als hier sprake is van een gebrekkige ventilatie. Het is daarom belangrijk om de precieze oorzaken van schimmel zo snel mogelijk te achterhalen. Als de bewoner namelijk zelf verantwoordelijk is voor het ontstaan van schimmel, dan is de woningcorporatie hiervoor niet verantwoordelijk en kan eventuele schade op de verhuurder worden verhaald. 

Schimmel kan ontstaan door uiteenlopende oorzaken

Er zijn meerdere oorzaken die verantwoordelijk kunnen zijn voor het ontstaan van schimmel in een woning. Dit kan gebeuren door het gedrag van de bewoner, zoals het bijvoorbeeld onvoldoende ventileren van de badkamer of keuken na gebruik. Ook een te hoge luchtvochtigheid in huis, bijvoorbeeld door het drogen van kleren in de woning zelf, kan bijdragen aan de vorming van schimmels. Het vormen van condens in afgesloten ruimtes kan hierbij ook een rol spelen. Het openzetten van de ramen kan dan een eenvoudige oplossing zijn om eventuele schimmelvorming tegen te gaan. 

Het wordt een ander verhaal als problemen door luchtvochtigheid veroorzaakt worden door bepaalde aspecten van de woning. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lekkages die ontstaan in de loop der jaren. Ook vocht in gebruikte bouwmaterialen, of doorslaand of optrekkend vocht dat zijn weg in een woning vindt door gebrekkige isolatie, kan een rol spelen. Maar ook de installatie van slechte afzuiging in bijvoorbeeld de keuken of badkamer kan een grote rol spelen bij de vorming van schimmels. Daarnaast bestaat natuurlijk altijd de mogelijkheid dat schimmelvorming wordt bevorderd door bouw- of constructiefouten van de woning. 

Problemen door schimmelvorming dienen snel te worden verholpen

Het mag duidelijk zijn dat eventuele problemen veroorzaakt door schimmelvorming zo snel mogelijk verholpen dienen te worden. Of de oorzaak nu terug te leiden is tot het gebruik van een woning door een huurder of door constructieve gebreken, schimmels zorgen gegarandeerd voor de nodige problemen. De impact op de gezondheid van de verhuurders kan over het algemeen als negatief ervaren worden. De langdurige aanwezigheid van schimmels kan leiden tot ademhalingsproblemen, maar ook hoofdpijn, verkoudheid, stress en het opspelen van verschillende allergieën behoren tot de symptomen van mensen die gedurende lange tijd worden blootgesteld aan schimmels in de woning. 

Als woningcorporatie streef je immers naar het aanbieden van perfecte woningen waar niks aan ontbreekt. Eventuele schimmelvorming kan leiden tot uiteenlopende problemen. Naast de negatieve invloed op de gezondheid van huurders, kan het ook een grotere doorstroom van huurders ten gevolg hebben. Huurders kunnen ook om een huurverlaging vragen, vanwege de verslechterde gezondheidsomstandigheden, waardoor je inkomsten mis zult lopen. En daarnaast wil je als woningcorporatie zeker geen negatieve publiciteit vanwege chronische problemen in de door jullie verhuurde woningen.