Door het plaatsen van een dakkapel verbeter je het wooncomfort op de zolderverdieping op meerdere gebieden. Je zorgt immers niet alleen voor meer lichtinval en ruime maar je creëert hiermee ook mogelijkheden om een mooie zolderkamer te maken in combinatie met het dakkapel. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is naar wat voor dakkapel je voorkeur uitgaat. Je hebt immers zeer veel keuzemogelijkheden in dakkapellen!

Verschillende soorten dakkapellen

Er zijn verschillende soorten dakkapellen te onderscheiden. Je hebt niet alleen zeer veel keuzemogelijkheden met betrekking op de maatvoering maar ook op de vormgeving van de dakkapel. De meest gekozen optie is een dakkapel met een plat dak. Dit is een dakkapel met een eenvoudige constructie waarmee je optimaal gebruik kunt maken van je beschikbare ruimte. Een prefab dakkapel met deze vormgeving is binnen een dag geplaatst. In de meeste gevallen hoef je hier geen vergunning voor te hebben. Dit is vaak wel het geval als je zou kiezen voor een dakkapel met een schuin- of puntdak. Het voordeel van dit soort dakkapellen is dat deze opties minder onderhoud vragen dan een dakkapel met een plat dak. Aan een dakkapel met een schuin- of puntdak hangt wel een hoger prijskaartje en het plaatsen hiervan kost meer tijd. 

Materiaal van een dakkapel

Ook met betrekking tot de materiaalkeuze heb je meerdere opties. Als we kijken naar het dakkapel zelf kun je kiezen uit een dakkapel van hout, kunststof, polyester of zink. Hout geeft een dakkapel een mooie natuurlijke uitstraling maar dit materiaal heeft wel een onderhoudsbehoefte. Hier moet je uiteraard rekening mee houden bij het maken van je keuze. Als je kiest voor een dakkapel van kunststof, polyester of zink hoef je niet geregeld het dak op om je dakkapel te onderhouden. Daarbij is het goed te weten dat een materiaal als kunststof in een hout look verkrijgbaar is. 

Keuzemogelijkheden in dakbedekking van een dakkapel

Met betrekking tot de dakbedekking wordt voor een plat dak vaak gekozen voor EPDM, bitumen of polyester voor een dakkapel met een plat dak. Voor dakkapellen met een schuin dak wordt vaak de dakbedekking van het huis aangehouden om één geheel te vormen. Deze dakkapellen kunnen bijvoorbeeld voorzien worden van een pannendak. 

Dakkapel aan de binnenkant vormgeven

Een dakkapel wordt wind- en waterdicht afgeleverd. Daarnaast worden aan de binnenkant gipsplaten gemonteerd tegen de zijkanten. Daarnaast zullen de betere bedrijven die dakkapellen plaatsen ook zorgen voor de isolatie van dakkapellen. Uiteraard moet er dan nog wel wat gebeuren om een dakkapel aan de binnenkant vorm te geven. Hoe ziet jouw ideale dakkapel binnenkant eruit? Met betrekking tot de afwerkingsmogelijkheden kun je onder andere kiezen voor gestucte wanden, het plaatsen van een vensterbank, spotjes in het plafond of knieschotten om extra opbergruimte te creëren. Uiteraard kun je deze werkzaamheden zelf oppakken maar de betere bouwbedrijven bieden de uitvoer van deze werkzaamheden vaak als extra optie aan. Je hebt dus nog meer over na te denken als je jouw keuzemogelijkheden in dakkapellen voor jezelf op een rijtje aan het zetten bent!

Over de auteur