Tips voor het kiezen van een eettafel

eetkamertafel

De eetkamertafel is steeds vaker het centrale punt in huis. Waar vroeger de zithoek dit was, wordt de eettafel tegenwoordig niet meer alleen gebruikt om aan te eten. Het is een plek waar je samenkomt, spelletjes worden gespeeld, waar je je gasten kunt ontvangen en, tegenwoordig vooral, waar gewerkt wordt. Doordat een eettafel een groot object is, bepaald deze voor een belangrijk gedeelte de uitstraling van je ruimte. Het is dan ook verstandig om goed na te denken voor je een eettafel aanschaft.

De grootte van de eettafel

Het spreekt voor zich dat je met een gezin van vijf niet kiest voor een kleine vierkante tafel. Ook als je regelmatig vrienden of familie over de vloer hebt, is het verstandig om voor een grotere tafel te kiezen. Heb je vaker een romantische avond met alleen je wederhelft? Dan is een compacte eettafel juist weer perfect voor zo’n knus diner. Hoeveel mensen er ook bij jou aan tafel schuiven, zorg dat ze voldoende ruimte hebben door 70 centimeter per persoon te rekenen.

Hoe bepaal je de juiste afmetingen?

Zoals gezegd zijn de afmetingen van een eettafel erg belangrijk. Als een tafel te groot is, zal hij de ruimte verpesten, maar aan een kleine kun je weer niet met veel mensen zitten. Kijk daarom hoeveel ruimte er beschikbaar is en met hoeveel mensen je eraan wil gaan zitten? Aangezien je weet hoe groot de ruimte is waar de tafel in komt te staan, is de keuze van de afmeting goed om mee te beginnen. Houdt er in ieder geval rekening mee dat om de tafel een ruimte moet zijn van 65 cm, zodat de stoelen naar achter geschoven kunnen worden. Wil je ook nog eens vrij om de tafel kunnen lopen? Doe er dan nog eens 60 cm bij.

Het materiaal van de eettafel

Gaat jouw voorkeur uit naar een houten eettafel, of zie je toch liever een tafel van glas of misschien zelfs een metalen exemplaar? Elk materiaaltype heeft zo zijn voor- en nadelen. Zo is een glazen tafel makkelijk schoon te houden en valt deze veel minder op in een ruimte. Is de ruimte waar de tafel komt te staan relatief klein, dan is een tafel van glas misschien wel de juiste oplossing. Nadeel is dat je op glas veel ziet zoals vlekken en vingerafdrukken. Hout daarentegen heeft een warme uitstraling, maar het materiaal ‘claimt’ de ruimte wel, omdat dit veel meer opvalt dan bijvoorbeeld glas. De keuze van het juiste materiaal voor jou is een persoonlijke en hangt af van de ruimte waar deze komt te staan.