Wat is het juiste moment om dakgoten te vervangen?

dakgoten vervangen

Ben jij de aanblik van je dakgoten beu of heb je vaak last van een lekkende goot? Dan is dit misschien wel hét moment om tot actie over te gaan en je dakgoten te laten vervangen. Nu stel je jezelf misschien de vraag: is het echt nodig om al mijn goten te laten vervangen bij een lekkage? Nee, meestal niet. Alleen wanneer je last heb van waterschade wordt het aangeraden om je dakgoten compleet te vernieuwen. 

Een dakinspectie om de staat van je goten en dak te bepalen

Ook wanneer de overlast van een lekke dakgoot beperkt blijft tot vieze vlekken op de muur en water op je terras kan het geen kwaad om een dakinspectie te laten uitvoeren. Wie weet is er ook vocht in het houtwerk terechtgekomen en zijn je goten, de dakconstructie of je boeiboorden langzaam aan het wegrotten. 

Om een grote schadepost te voorkomen kun je het dak door een dakdekker of loodgieter laten inspecteren. Bij zo’n dakinspectie kan de specialist de staat van je dakgoten en de rest van het dak in kaart brengen om te kijken hoe groot de schade is en of het probleem met een eenvoudige reparatie kan worden opgelost.

Dakgootreparatie

Een lekkage aan je dakgoot hoeft namelijk niet te betekenen dat je direct al je goten moet gaan vervangen. Bij een verstopping van de goot, een barst of een enkele rotte plank heb je al snel lekkage. Dan is er weinig aan de hand. Het schoonmaken van de goten, het dichten van een klein lek of een enkele plank vervangen zijn zo gedaan. Vaak gaan je dakgoten na een reparatie weer een aantal jaar mee. Zo kun je het vervangen van de dakgoten nog even uitstellen.

Nieuwe dakgoten om je huis een make-over te geven

Een lekkage of deels verrotte dakgoot kan ook juist de aanleiding zijn om wel voor nieuwe goten te kiezen. Je kunt een wat saai ogende gevel een compleet ander uiterlijk geven met grotere, meer prominente dakgoten. Je kunt allerlei kanten op wat betreft vorm, kleur, afwerking en materiaal. 

Het blijft natuurlijk wel van belang dat het geheel in harmonie is met de sfeer van je woning. Maar een dakgoot en de bijbehorende boeidelen kunnen veel doen voor de uitstaling van je huis. 

Om de gevel van je woning en de dakgoten nog beter uit te laten komen kun je het geheel uitlichten met dakgootlampen of gevelverlichting. Misschien ken je dit wel van de kerstperiode. Je kunt hiervoor lichtsnoeren of spots gebruiken. Met gevel- of dakgootverlichting zorg je niet alleen voor een sfeervol geheel, je kunt er ook je unieke gevel of je nieuw vormgegeven dakgoot mee accentueren. 

Voor welk materiaal kies je? 

Kies je voor een nieuwe dakgoot dan is de grote vraag: welk materiaal wordt het? De meest voor de hand liggende keuzes zijn kunststof, hout, zink of koper. Van deze mogelijkheden zijn kunststof en hout de meest voordelige opties. Het voordeel van kunststof ten opzicht van hout is dat weersinvloeden vrijwel geen uitwerking hebben op het materiaal. Toch wordt hout vaak verkozen boven kunststof vanwege het uiterlijk. Hout geeft meer sfeer en heeft meer uitstraling. Kunststof is echter heel veelzijdig. Zo zijn er bijvoorbeeld kunststof dakgoten met een houtnerf structuur die alleen van heel dichtbij van echt hout te onderscheiden zijn. Met zo’n dakgoot heb je als het ware het beste van twee werelden.

Een zinken of koperen dakgoot

Zink wordt voor dakgoten in Nederland het meeste gebruikt. Zink heeft een mooie, strakke look die vrijwel bij iedere gevel en dakbedekking past. Daarnaast is zink erg goed bestand tegen alle weersinvloeden waardoor een zinken dakgoot lang mee gaat. Dit maakt zink prijstechnisch ook zeer interessant. Pas wel op dat je zink niet combineert met andere metalen. Dat gaat niet goed samen. Let er dus op dat ook bijvoorbeeld de dakgootbeugels bij een zinken goot van hetzelfde materiaal zijn.

Een dakgoot van koper is de meest prijzige en luxe optie. Een mooie koperen dakgoot met een bijpassende koperen regenpijp geeft je woning echt een klassieke, authentieke uitstaling. Het moet alleen wel een beetje bij je huis passen. Naar verloop van tijd zal de koperkleur door oxidatie langzaam vervagen tot een groenige kleur. Dat maakt koper misschien iets minder geschikt voor een heel strak en modern huis. Maar het kan uiteraard wel. En laat je eenmaal koperen dakgoten plaatsen dan gaan ze een heel leven lang mee.