Verlichting in huis is niet alleen belangrijk om in de avonduren voor licht te zorgen. Verlichting zorgt ook voor de nodige sfeer in huis. Het soort licht bepaalt of je een gezellige sfeer creëert of licht om voldoende te zien waar je mee bezig bent. Overdag als de verlichting uit is, kan het design van de lamp een belangrijk onderdeel van het interieur zijn om op deze wijze de sfeer bepalen. Hoe kies je de juiste verlichting in je huis?

Maak een lichtplan

Het klinkt misschien ingewikkeld, maar is het helemaal niet. Een lichtplan is onontbeerlijk om op iedere plek in je huis de juiste verlichting te hangen. Een lichtplan bestaat uit niet meer dan een plattegrond van de ruimte die jij wilt verlichten. Hierop zet je al je meubels, zodat je duidelijk kunt zien op je te maken hebt met een zithoek, eethoek of keuken. Op het lichtplan geef je aan welk type verlichting je wilt, zoals gezellige verlichting, algemene verlichting of misschien juist accentverlichting. Vervolgens kun je hierbij de juiste lampen kiezen. Je kunt kiezen voor een fraaie hanglamp, een wandlamp, staande lamp of je kunt plafondverlichting bestellen van Ledloket.

Type verlichting

Wat houden de verschillende types verlichting in? Met algemene verlichting, ook wel eens functionele verlichting genoemd, is het de bedoeling om veel licht te creëren. Denk hierbij een algemene plafondlamp in de keuken of de badkamer. Wanneer je deze lampen aanschakelt, zal de lamp de gehele ruimte verlichten en heb je voldoende licht om te ziet wat je doet. Maar algemene verlichting bestaat meestal uit fel licht en daar heb je niet altijd behoefte aan. In de zithoek wil je ’s avonds liever genieten van sfeerverlichting. Je kiest dan voor een lamp dat het licht dempt, bijvoorbeeld met een lampenkap. Heb je een mooi schilderij aan de wand of een beeldhouwwerk dat je graag wilt uitlichten, kies dan voor accentverlichting, zoals spots.

Soorten lampen

Afhankelijk van je interieur en je smaak, heb je de keuze uit verschillende soorten lampen. Een hanglamp krijgt meestal een centrale plaats, zoals boven een eettafel of boven een zithoek. Een staande lamp zul je meestal niet in de keuken zetten, maar is vaak wel te zien in de zithoek. Hiermee geniet je van sfeerverlichting, maar soms kun je een staande lamp ook als leeslamp gebruiken. Tenslotte zijn er nog veel soorten wandlampen te koop. Wandlampen zorgen voor lichtpunten in de kamer en vallen onder sfeerverlichting.

Over de auteur