Wat is een waterontharder en wat zijn de voordelen?

waterontharder

Een waterontharder zorgt ervoor dat de hardheid van water verminderd wordt. Het grootste deel van de kalkaanslag vormende mineralen wordt uit het leidingwater gezuiverd. Een waterontharder in huis biedt bepaalde voordelen. Hoe werkt zo’n apparaat precies en wat zijn de voordelen?

Zo werkt een waterontharder

Een waterontharder werkt in principe als een soort filter, die het water verzacht. Door een natrium geladen harskern te gebruiken, worden magnesium en calcium uit het water gezuiverd. De harskern heeft allemaal kleine bolletjes die zich binden aan de kalk en vervolgens het natrium afstaan. Op die manier ontstaat zacht water.

Als harsbolletjes verzadigd zijn, moet er gespoeld worden. Dat doe je door korrels of pastilles te gebruiken. Tijdens het spoelproces worden de kalkverzadigde bolletjes omgezet tot natrium geladen harsbolletjes. Zo krijg je zachter water uit de kraan. Op de website van Best Gekozen vind je allerlei waterontharders.

Minder stookkosten

Door een waterontharder te gebruiken kun je flink besparen op de energiekosten. Dat komt doordat kalk de verwarmingselementen isoleert. Een waterontharder voorkomt kalkvorming. Dat zit zo: het hoge kalkgehalte in het leidingwater slaat op een gegeven moment neer in de leidingen en de radiatoren in huis. Alles slibt steeds verder dicht, waardoor er minder water in het verwarmingssysteem komt.

Als het systeem is dichtgeslibd, krijg je minder warmte in huis. In tien jaar tijd vermindert de warmtespreiding met zo’n 20 procent. Daardoor moet je de kachel steeds hoger zetten om het warm te krijgen. Een waterontkalker of waterontharder voorkomt deze problemen.

Drinkwater smaakt beter

Waterontharders zorgen ervoor dat er geen kalk meer in water zit. Al het drinken wat zachter wordt gemaakt, zal daardoor beter smaken. Of je nu een kopje koffie zet, thee zet of limonade aanmaakt: de smaak is onherkenbaar. Zacht water voelt een stuk lichter en voller aan dan hard water. Een betere smaak, dus.

Minder zeep en schoonmaakmiddelen

Bij hard water moet je veel reinigingsmiddelen gebruiken om schuim te krijgen. Daardoor moet je meer vaat- en afwasmiddel gebruiken om te wassen. Een waterontharder helpt je bij het besparen op zeep en zeepproducten. Dat komt doordat schoonmaakmiddelen beter werken in zacht water. Daardoor kun je het verbruik tot wel 30 procent verlagen.

Wie met zacht water wast, heeft geen dure vaatwastabletten meer nodig. Na installatie van de waterontharder is een kleine hoeveelheid poeder genoeg. Er hoeft ook geen zout meer in de vaatwasser, maar nog een beetje glansspoelmiddel. Zo kun je tot wel 75 procent besparen op het totale verbruik van schoonmaakmiddelen en wasverzachters.

Een waterontharder is goed voor het milieu

Een waterontharder is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Zeep en detergenten vragen namelijk veel energie van waterzuiveringsstations. Ook hoef je geen flessen water meer te kopen, waardoor je minder bijdraagt aan de plastic soep. Bovendien verlaagt een waterontkalker ook het energieverbruik in huis. Hoe minder energie we verbruiken, hoe beter het is voor de planeet. Met de planeet moeten we het nog honderden jaren doen, dus is het tijd om bewust aan de slag te gaan. Een waterontharder helpt hierbij.

Het beste kun je waterontharders vergelijken. Ze zijn er namelijk in verschillende soorten en met verschillende functies.