Je bent op zoek naar een energieleverancier. Je komt op een website vol met informatie over een vaste en variabele energiecontracten, maar wat is het verschil nou eigenlijk? Je kunt natuurlijk altijd je energie vergelijken, maar dan weet je nog steeds niet heel goed hoe het nou in elkaar zit. Wat zijn de voordelen en nadelen? Waar moet je op letten wanneer je een energiecontract afsluit? In dit artikel lees je alles over de voor- en nadelen van vaste en variabele energiecontracten.

Vast energiecontract
Een vast tarief is, zoals het woord al zegt, een prijs die niet verandert gedurende een bepaalde periode. Wanneer je een vast energiecontract afsluit, blijft je energietarief gedurende je overeenkomst hetzelfde. Ongeacht eventuele schommelingen in de energieprijzen. Dit kan in je voordeel en in je nadeel werken, dat ligt er net aan of de energieprijzen dalen of stijgen. Als je iemand bent die graag voor veilig kiest, dan moet je zeker een vast tarief kiezen. Op die manier hoef je niet steeds de energieprijzen in de gaten te houden en weet je waar je aan toe bent.
Veel websites prijzen het ‘eenjarig vast contract’ aan, omdat je het contract na één jaar kunt wijzigen of naar een andere leverancier kunt overstappen. Veel energieleveranciers bieden bij vaste contracten welkomstkortingen aan nieuwe klanten. Daar kun je met een eenjarig contract elk jaar opnieuw gebruik van maken. Let er wel op dat je je contract niet zomaar tijdens de looptijd kunt opzeggen, want dan moet je een opzegvergoeding betalen. Ook als je gaat verhuizen en een ander energiecontract voor je nieuwe woning voordeliger is.

Voordelen:

  • Je tarief staat vast, ook als de energieprijzen stijgen
  • Je kunt jaarlijks gebruikmaken van welkomstkortingen

Nadelen:

  • Als de energieprijzen dalen, dan profiteer je daar niet van
  • Je moet een opzegvergoeding betalen als je tussentijds wil overstappen

Variabel energiecontract
Een variabel energiecontract is een contract voor gokkers. Voor mensen die het leuk vinden om alle voordeel uit hun energierekening te halen. Alhoewel, je moet maar net geluk hebben. Bij deze afspraak wordt echter maar twee keer in het jaar de prijs veranderd, in juli en in januari. Dat valt wel mee, toch? Je zit niet vast aan bepaald bedrag, waardoor je, als je geluk hebt, met lage energieprijzen aardig kunt profiteren van je contract. Wat ook een voordeel is, is dat je meestal een kosteloos opzegtermijn hebt van 30 dagen. Zo kun je altijd weer overstappen naar een andere leverancier.

Voordelen:

  • Bij lage energieprijzen profiteer je mee
  • Je contract kun je kosteloos en snel opzeggen

Nadelen:

  • Bij prijsstijgingen heb moet je een hoger tarief betalen
  • Je kunt geen gebruikmaken van welkomstkortingen

Wil je weten met welk energiecontract jij het goedkoopst uit bent? Je kunt op verschillende sites energie vergelijken. Je hoeft alleen je gegevens en je wensen in te vullen, en met één druk op de knop zie je welk energiecontract voor jou het voordeligst is.

Over de auteur