Waarom zwart werk uitbesteden niet altijd slim is

Er moet iets kleins aan je huis gebeuren. Zoals het plaatsen van een dakkapel, het onderhouden van de dakgoot of het plaatsen van een groendak. Meestal heb je geen zin om een bouwbedrijf in te schakelen, omdat je dan direct de hoofdprijs moet betalen. Het is daarom heel verleidelijk om een vriend of kennis uit te nodigen die het klusje op zijn vrije dag voor jou komen doen. In ruil voor wat geld natuurlijk. Maar is dit nu echt slim? Zien we de mogelijke gevolgen nu niet over het hoofd?

Wat kan er gebeuren?

Een ongelukje zit in een klein hoekje. Wanneer er wat gebeurd kun je in de problemen komen en daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Stel je eens voor dat degene die zwart voor je werkt van het dak afvalt en daardoor arbeidsongeschikt wordt of in het ergste geval te komt overlijden. De kans dat zoiets gebeurd is klein, maar bestaat wel. Wanneer er iets ernstig gebeurd heb je letterlijk geen poot om op te staan en is de kans groot dat je de gemaakte kosten moet verdelen. Zeker wanneer iemand voor de rest van zijn leven niet meer kan werken kunnen de kosten hoog oplopen.

Hoe zit dit bij een bouwbedrijf?

Bij een bouwbedrijf is de werkgever verplicht bepaalde verzekeringen af te sluiten. Daarbij kan een medewerker ook verzekeringen voor hemzelf afsluiten op vrijwillige basis. Deze verzekeringen gelden echter alleen wanneer ze voor een bouwbedrijf aan het werk zijn. De meeste medewerkers hebben bovendien een arbeidsongeschiktheidsverzekering, ook wel een AOV genoemd, afgesloten. Hiermee worden alle kosten vergoed wanneer een medewerker arbeidsongeschikt raakt en daardoor niet meer kan werken. Met alle kosten bedoelen we het inkomstenverlies.

Wanneer wel voor zwartwerk kiezen?

Bij kleinere klusjes wanneer er echt weinig op het spel staat en er weinig kan gebeuren kun je er gerust voor kiezen om de klus zwart te klaren. Maar wanneer er sprake is van hoogwerk is het altijd raadzaam om voor een professioneel bouwbedrijf te kiezen. Mocht er dan toch iets misgaan dan kom je zelf niet in de problemen.