We brengen gemiddeld meer dan 30% van ons leven slapend door, wat stiekem best veel is! Slapen niet iets wat je zomaar overslaat als je geen zin hebt, maar een belangrijk onderdeel van het leven.

Een goede nachtrust

Tijdens de slaap komen je lichaam en geest tot rust. Een nachtrust is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Gebrek aan slaap heeft namelijk een negatieve invloed op het functioneren van de hersenen, emoties en lichamelijke gezondheid. Een mens heeft gemiddeld 6 tot 8 uur slaap nodig, wat per persoon verschilt. Door goed te letten op de tekenen van je lichaam kun je bepalen of je voldoende slaap hebt gehad. Ook de manier waarop je slaapt speelt hier een rol bij. Maar nog belangrijker: waar slaap je op?

sleep-375345_1280

Het belang van een goed matras

Er zijn allerlei verschillende soorten matrassen op de markt, waardoor je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Een goed matras is belangrijk voor een goede nachtrust en wordt bepaald door een tweetal zaken:

  1. Hoe stevig is het matras? Voldoende stevigheid is belangrijk voor de juiste ondersteuning;
  2. Waar is het matras van gemaakt? Het juiste materiaal is belangrijk voor jouw persoonlijke wensen.

Een groot deel van de matrassen die je kunt kopen zijn gemaakt van materialen als traagschuim, koudschuim en later. De goedkopere varianten van deze matrassen houden vocht en warmte vast, wat geen goede eigenschappen zijn van een goed matras. Daarnaast zijn goedkope matrassen vaak behandeld met chemicaliën om bacteriën te weren en het matras te beschermen tegen brand. Een bed van goede kwaliteit dat gemaakt wordt van natuurlijke materialen is van zichzelf al bacteriewerend en brandvertragend, dus zonder toevoeging van chemicaliën. Heb je hulp nodig met het kiezen van het juiste matras? Een specialist bij een goede beddenspeciaalzaak kan je vaak al een eind op weg helpen.

Waarom slapen we in bed en niet gewoon op de grond?

Een matras heeft een goede bodem en bed nodig voor voldoende flexibiliteit. Tijdens je slaap verlies je veel vocht, wat via een bed kan verdampen doordat het onder de bodem of  het matras verlucht is. Wanneer je een matras gewoon op de grond legt en erop gaat slapen, gaat al het vocht zich onder het matras ophopen, met schimmel als gevolg.

Over de auteur