Waarom het aanschaffen van een warmtegordijn perfect voor je is!

dikke warme gordijnen

Met een warmtegordijn wordt ook wel een apparaat bedoeld wat bij winkels waar de deur openstaan een neerwaartse warme lucht wordt geblazen om de kou er uit te houden. In dit artikel refereren we eerder aan een gordijn dat de warmte binnenhoudt en dus isoleert. Een bekendere benaming is een gevoerd gordijn. Dit type gordijnen heeft een hoop voordelen. Zoals gezegd heeft het een isolerende werking, waardoor de warmte of koelte, binnen blijft. Daarnaast houden dit soort gordijnen het licht buiten, maar werken ze ook geluidsisolerend en zorgen ze ervoor dat het geluid in de ruimte wordt gedempt, wat een rustige akoestiek geeft.

Verschillende sterktes licht isolerende gordijnen

Zoals gezegd houden warmtegordijnen dus het licht buiten. Sommige mensen vinden het echter helemaal niet fijn om wakker te worden in een totaal donkere ruimte, dit werkt ook desoriënterend. Geen nood, want er zijn tegenwoordig verduisterende voeringen op de markt met verschillende sterktes. Dit gaat van dikke voeringen die de totaal geen licht doorlaten, tot voeringen licht verduisterend werken. Bij de eerst genoemde heeft dit ‘black out’ en de laatste is ‘dim out.’

Warmtegordijnen zorgen voor een veel betere akoestiek in een ruimte

De akoestiek in een ruimte wordt enorm verbeterd door gevoerde gordijnen. Vooral hoge ruimte kennen vaak problemen met de akoestiek, wat er in de praktijk op neerkomt dat er een galm in de ruimte aanwezig is. Dit kan, zonder dat je het weet, erg vermoeiend zijn voor de oren, waardoor je na verloop van tijd even uit de ruimte zult moeten. Met gevoerde gordijnen maak je hier een einde aan.

Gevoerde gordijnen verkleuren minder snel

Een ander groot voordeel van gevoerde gordijnen is dat deze minder snel verkleuren. Uiteraard hangen gordijnen de hele dag in het zonlicht, wat effect heeft op het materiaal. Vooral natuurlijk stoffen zoals linnen verkleuren erg makkelijk. Zijn je gordijnen echter gevoerd, dan heeft het zonlicht veel minder effect op de gordijnen en zullen ze niet snel gaan verkleuren.

In de winter warmer en in de zomer koeler

In de winter merk je pas echt de voordelen van een gevoerd gordijn en wordt duidelijk waar de naam warmtegordijn vandaan komt. Dit type gordijn zorgt er namelijk voor dat de warmte binnen blijft en de kou buiten. Ideaal voor woningen die bijvoorbeeld nog enkel glas hebben. Andersom werkt het ook; in de zomer houden gevoerde gordijnen, mits gesloten gehouden, de warmte buiten en de koele lucht binnen. Hierdoor kun je overdag, als je bijvoorbeeld aan het werk bent, alles dicht laten en kom je thuis in een koel huis.