Tips voor het aanschaffen van nieuwe gordijnen

gordijnen

De keuze in raamdecoratie is tegenwoordig enorm groot. Zo kun je kiezen uit een gordijnen, jaloezieën, rolgordijnen en vouwgordijnen… je zou door de bomen het bos niet meer kunnen zien. Aangezien de meeste mensen nog steeds voor een gordijn kiezen, en binnen dat segment ook al veel keuze is, kijken we hieronder naar waar je op moet letten bij het aanschaffen van gordijnen.

Gevoerd of niet gevoerd?

Het grootste verschil tussen gordijnen onderling is die van gevoerde- en niet gevoerde gordijnen. Gevoerde gordijnen zijn erg praktisch en hebben veel voordelen. Een van de grootste voordelen is de isolerende werking. Gevoerde gordijnen houden namelijk de warmte binnen en de kou buiten, wat vooral in oudere woningen met enkel glas of slechtere isolatie erg fijn is. Andersom houden dit soort gordijnen in de zomer juist de warmte buiten en de koelte binnen. Niet voor niets dat we dan ook vaak gevoerde gordijnen bij mensen achter de voordeur vinden; dit is een plek die vaak wat tochtig is en veel warmte uit de woning kan ontnemen.

Voordelen gevoerde gordijnen

Gevoerde gordijnen kunnen ook gebruikt worden om een ruimte donkerder te maken. Er zijn tegenwoordig gordijnen met verschillende stofkwaliteiten, waardoor je kunt kiezen om die ruimte totaal donker te maken als de gordijnen dicht zijn, maar je kunt ook juist het zonlicht wat willen temperen. In dit laatste geval kun je dan kiezen voor gordijnen die nog wel wat licht doorlaten.

Kleur en patroon naar smaak kiezen

De kleur of het patroon dat je voor gordijnen kiest hangt helemaal af van jouw stijl en de stijl van de ruimte waar ze komen te hangen. Heb je een grote ruimte die best wat knusser mag worden? Kies dan voor een warme, niet al te lichte kleur. In een kleine ruimte wil je juist wel een lichte kleur, omdat de kamer anders te bedrukt aan gaat voelen. Juist door te kiezen voor een contrast in de kleur van je gordijnen gaat je kamer meer leven. Een subtiel kleurverloop in de stof geeft een stijlvol accent.

Raamdecoratie in de keuken

De keuken is een erg praktische ruimte en de gordijnen moeten hier dan ook vooral functioneel zijn. Kies daarom voor flexibele vouwgordijnen, jaloezieën of rolgordijnen die zowel omhoog, omlaag als ook in het het midden van het raam kunnen hangen. Nog vaak wordt er voor de  keuken gekozen voor raamdecoratie die wat saai is. Juist in een keuken is het makkelijk om met een frisse en heldere kleur te werken, zoals bijvoorbeeld geel, blauw of groen. Uiteraard moet je er wel voor zorgen dat de kleur mooi bij de rest van het interieur past.