Een mantelzorgwoning kan de ideale oplossing zijn

mantelzorgwoning

Als we ouder worden, worden de meesten van ons hulpbehoevender. Zeker als je alleen bent, kan dit op latere leeftijd een probleem zijn. Tenminste, als je niet goed meer voor jezelf kunt zorgen. Waar in zo’n geval lange tijd direct aan een verzorgingshuis werd gedacht, zien we nu dat steeds meer mensen kiezen voor een mantelzorgwoning. Wat is een mantelzorgwoning precies en waar moet je aan denken als je een van je ouders in huis neemt?

Prefab mantelzorg woningen

Is één van je ouders hulpbehoevend geworden en wil jij de zorg daar voor op je nemen? Dan zijn er tegenwoordig een hoop opties wat betreft woningen die je kunt plaatsen bij je huis. Zo zou je eens kunnen kijken voor en mantelzorg woning bij Stekelbos.nl voor kant en klare, prefab, woningen die compleet geleverd worden. Zo’n prefab huis maakt het makkelijk om de persoon waar je voor gaat zorgen dicht bij je te hebben.

Onderzoek de gevolgen

Ga je iemand ‚in huis nemen’ om voor te zorgen, dan is het belangrijk om op voorhand een aantal zaken goed te overwegen voor je dit besluit neemt. Dit heeft namelijk fiscale en financiële gevolgen. Daarnaast kan het zo zijn dat de zorgvraag in de loop van de tijd verandert en daar wil je natuurlijk ook zo goed mogelijk op voorbereid zijn.

Kan een ideale oplossing zijn

Voor de persoon die de zorg nodig heeft, is een mantelzorgwoning natuurlijk ideaal. Die woont vlakbij zijn of haar geliefden, waardoor er altijd iemand in de buurt is. Ook voor jou zelf kan dit een ideale oplossing  zijn, omdat je gewone leven natuurlijk ook doorgaat en het met een mantelzorg een stuk minder tijd en energie kost dan wanneer je verder weg moet om zorg te kunnen geven.

Blijf overzicht houden

Houdt er wel rekening mee dat de zorg kan oplopen. Hiermee bedoelen we dat in de loop van de tijd er behoefte kan zijn aan meer zorg. Het beroep wat op je wordt gedaan, wordt dan steeds groter. Het blijkt vaak moeilijk om na verloop van tijd de zorg uit handen te geven. 

De voorwaarden en gevolgen

In een mantelzorgwoning mogen maximaal twee personen wonen, van wie er tenminste één persoon zorg geeft of ontvangt. Het maakt dus niet uit of de ontvanger van de zorg of de mantelzorger in de mantelzorgwoning woont. Er kunnen financiële gevolgen zijn, dus laat dit goed uit zoeken. Het samenwonen kan een negatieve invloed hebben op uitkeringen, toeslagen of eigen bijdrage.