Waarom goede koffie op werk net zo belangrijk is als koffie uit eigen keuken

lekker bakje koffie

We vinden het allemaal erg belangrijk dat we thuis lekkere koffie hebben. Het aanbod aan luxe koffiemachines is tegenwoordig extreem groot, laat staan het aanbod aan verschillende koffiebonen en variaties. Toch kiezen bedrijven vaak voor goedkope koffie. Tevergeefs want goede koffie op werk heeft vele voordelen.

1. Koffie is het visitekaartje van je bedrijf

Het is belangrijk om een goede indruk achter te laten bij je klanten en vooral bij potentiële klanten is het de eerste indruk die telt. Elke meeting of onderhandeling begint vaak met een kopje koffie. Wanneer je hierbij goede koffie serveert heeft dit een positief effect op de uitstraling van het bedrijf.  Slechte koffie maakt een negatieve indruk bij de eerste slok en dit wil je voorkomen. Goede koffie op werk zorgt voor een warm welkom.

2. Medewerkers zijn productiever  

Er is al veel onderzoek gedaan naar wat koffie voor de productiviteit op de werkvloer doet. Er zijn verschillende uitkomsten, maar onderzoekers zijn het met elkaar eens dat de productiviteit vergroot wordt. Namelijk bijna de helft van de Nederlandse medewerkers denk productiever te zijn na het drinken van een kopje koffie op werk. Er wordt getwijfeld of het tussen de oren zit dat ze een kopje koffie nodig denken te hebben, maar menig medewerker gelooft dat het kopje koffie net een extra beetje energie geeft. Dit gevoel komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Cafeïne zorgt ervoor dat je alerter bent en meer energie krijgt om je te concentreren.

3. Goede koffie verhoogt de tevredenheid

De tevredenheid van de werknemers staat bij veel bedrijven hoog in het vaandel, maar wist je ook dat een groot deel van de werknemers een goed kopje koffie belangrijker vindt dan een laptop of auto van de zaak? Er wordt overal steeds betere koffie geserveerd, denk hierbij aan de mogelijkheden voor in eigen keuken maar ook naar de kwaliteit die in cafeetjes geserveerd wordt. Als de koffie op werk niet in de buurt komt van deze kwaliteit dan gaan werknemers klagen over de koffie. Goede koffie zal zorgen voor tevreden werknemers.

4. Koffie zorgt voor saamhorigheid

De koffieautomaat is de plek waar werknemers met elkaar bijkletsen, werkzaken bespreken of een korte meeting houden terwijl ze een kopje koffie drinken. Samen een goed kopje koffie draagt bij aan de sfeer en het teamgevoel. Wanneer de koffie op werk niet voldoet aan de eisen van de werknemers zijn zij eerder geneigd een kopje koffie buiten de deur te halen. Hierdoor verdwijnt het ‘gezellige’ momentje bij de koffieautomaat.