Waar een rietendak vroeger voornamelijk werd gebruikt als alle andere mogelijkheden te duur waren, is dit tegenwoordig weer een opkomende trend. Zo worden rieten daken nu ook steeds meer gebruikt op nieuwbouw huizen omdat architecten doorkrijgen dat dit een erg mooi effect kan geven. Dit is ongeacht het ontwerp, een rieten dak kan mooi zijn op elke woning!

Er zijn wel een aantal zaken waarmee rekening gehouden dient te worden als een rieten dak op een woning wordt geplaatst. Zo is het belangrijk dat een rieten dak veel licht en lucht krijgt. Op die manier kan het riet beter drogen. Dit kan erin resulteren dat het dak langer meegaat.

Ook moet het dak zo steil mogelijk zijn. Als het dak steiler is kan het riet sneller drogen Dit zorgt er om dezelfde reden als licht en lucht voor dat het dak mogelijk langer meegaat.

Een meer technisch verhaal is dat er altijd gebruik gemaakt moet worden van dampdichte folie. Dit kan ervoor zorgen dat de dakplaten onder het riet goed worden afgesloten. Hierdoor kan het bouwvocht niet van binnenuit het riet aantasten. Doordat dit vocht geen kans heeft, heeft het riet mogelijk een langere levensduur.

Naast de zaken waarmee rekening moet worden gehouden als het rieten dak op een woning wordt geplaatst is het ook belangrijk om het dak veelvuldig te onderhouden. Dit kan ervoor zorgen dat het dak langer meegaat en dat vocht en slijtage geen kans krijgen! Bij veel rietdekkersbedrijven is het mogelijk om een onderhoudscontract af te sluiten. Met dit contract komt degene die het rieten dak op uw huis heeft geplaatst een aantal keer per jaar langs om uitgebreid een controle te doen. Als er dan mankementen worden gevonden kunnen deze direct worden aangepakt. Zo gaat uw rieten dak zo lang mogelijk mee. Deze controle wordt dan uitgevoerd door een vakman waardoor je zeker bent van een goed resultaat.

Over de auteur