Waarom een muurkas in plaats van een hobbykas?

Allereerst zal ik u uit moet leggen wat deze twee kassen precies zijn en de functie hiervan.

Een muurkas is een kas die tegen het huis aan is gebouwd. Het word veelal gebruikt als serre of als broeikas. Een hobbykas is een losstaande kas in de tuin, die in de meeste gevallen gebruikt word als broeikas.

Voordelen van muurkassen

Er zijn een aantal voordelen van een muurkas ten opzichte van een hobbykas. Allereerst is het dichter gelegen bij de woning, want de muurkas is zoals de naam al aangeeft, tegen de muur van de woning aangebouwd. Vaak is de muurkas zelfs te bereiken via de woning met een deur.

muurkas

 

Het tweede voordeel van een muurkas is het gemakkelijk gebruik maken van de bestaande elektrische voorzieningen in de woning. Deze kunnen gemakkelijk doorgetrokken worden, omdat de muurkas tegen de muur van de woning gevestigd is. Bij een hobbykas is dit lastiger, want deze staat los in de tuin gevestigd.

Een ander voordeel van een muurkas is het energieverbruik. Dit ligt stukken lager bij een muurkas, want de kas is gevestigd tegen de muur. Hierdoor kan de warmte binnenin de muurkas zichzelf opslaan in de muur. Ook komt er vanuit het huis, via de muur, warmte de kas in. Hierdoor hoeven er minder energiekosten gemaakt te worden om de muurkas op de juiste temperatuur te houden.

Een muurkas kan ook nog eens als wintertuin worden gebruikt, mede door de warmte die vanuit het huis de kas in kan stromen. Dan word het dak belegd met meerwandig polycarbonaatplaat, om de meeste warmte binnen de kas te houden.

Nadeel van een muurkas ten opzichte van een hobbykas

hobbykas

Eén van de weinige nadelen van de muurkas ten opzichte van de hobbykas is de ligging. De hobbykas kan overal in de tuin worden geplaatst, zodat de licht inval hier optimaal is. Dit is bij een muurkas minder makkelijk te regelen, want deze MOET tegen de muur van het huis worden bevestigd.