Kruipruimte isolatie verhoogt het wooncomfort

Kruipruimte-isolatie-lagere-stookkosten

Steeds meer Nederlanders ontdekken de voordelen van kruipruimte isolatie. Maar wat is het eigenlijk voor isolatievorm en wat zijn de voordelen precies? In dit artikel lees je hier meer over.

De voordelen van kruipruimte isolatie

Een geïsoleerde kruipruimte biedt vele voordelen. In onderstaande alinea’s zullen we de belangrijkste voordelen bespreken.

Meer wooncomfort

De voornaamste reden om de kruipruimte te isoleren is tocht- en vochtoverlast. Daarnaast spelen schimmels vaak een belangrijke factor bij de keuze om het isolatiemateriaal in de ruimte onder de woning aan te brengen. Doordat overlast van vocht, tocht en schimmels wordt verholpen zal het wooncomfort toenemen. Een mooie bijkomstigheid van een geïsoleerde ruimte onder je woning, is dat je er ook een warmere vloer van krijgt. Het isolatiemateriaal voorkomt namelijk dat de kou in de kruipruimte de vloer koud kan maken.

Besparing op de stookkostenKruipruimte-isolatie-lagere-stookkosten

Hoewel kruipruimte isolatie met name wordt aangebracht om overlast van vocht, tocht en schimmelgroei te verhelpen, realiseer je er ook een besparing op de stookkosten mee. Doordat de kou in de kruipruimte voor een groot deel wordt tegengehouden door het isolatiemateriaal, blijft je woning langer warm en zal de verwarming minder hard moeten draaien om de woning te verwarmen.

Stijging verkoopbaarheid woning

Mensen die een woning willen kopen kijken tegenwoordig steeds meer naar de mate waarin een woning is geïsoleerd. Wanneer je de kruipruimte hebt geïsoleerd, kan dit dus een pluspunt opleveren waardoor je in de toekomst je woning eenvoudiger kunt verkopen.

Hoe wordt kruipruimte isolatie aangebracht?

De manier waarop de kruipruimte geïsoleerd wordt verschilt per situatie. Zo spelen factoren zoals het vochtgehalte in de ruimte onder de woning bijvoorbeeld een belangrijke rol bij het kiezen van het juiste isolatiemateriaal. Veelgebruikte isolatiematerialen zijn piepschuimen chips en EPS parels. Tegenwoordig wordt ook gebruik gemaakt van biologisch isolatiemateriaal. Denk hierbij aan bijvoorbeeld schelpen of aan zand.

Netgenoemde materialen worden in de regel met een zogenoemde blaastechniek de kruipruimte in geblazen. Dat wordt op een dusdanige manier gedaan, zodat het isolatiemateriaal op alle plaatsen in de ruimte onder de woning goed wordt aangebracht en de isolatielaag de juiste dikte krijgt.

Wanneer de kruipruimte groot genoeg is om in te kunnen werken, kan er ook gebruik worden gemaakt van zogenoemde isolatieplaten. Maar nogmaals, welk materiaal het beste kan worden gebruikt hangt af van meerdere factoren. Wanneer je niet in staat bent om zelf te kunnen beoordelen welke materiaalsoort je moet gebruiken om de kruipruimte te isoleren, benader dan een kruipruimte isolatie specialist.

Waardevolle tip

Wanneer je je al eens hebt verdiept in het laten isoleren van de kruipruimte, dan weet je waarschijnlijk dat de prijsverschillen tussen de diverse isolatiespecialisten behoorlijk groot kunnen zijn. Het loont daarom dan ook om ter vergelijking bij meerdere bedrijven een offerte aan te vragen. Staar je echter niet blind op de prijsverschillen, maar geef ook aandacht aan de kwaliteit van eerder geleverde diensten.

Zo kun je bijvoorbeeld referenties van andere klanten opzoeken. Wanneer de kruipruimte namelijk niet goed wordt geïsoleerd, dan is het rendement niet optimaal en ben je aan het einde van de rit meer geld kwijt in verband met onnodige hoge stookkosten. En dat is niet de bedoeling als je kruipruimte isolatie hebt laten aanbrengen!