Blijf langer zelfstandig wonen!

Je kunt het moment dat je voor het eerst op jezelf ging wonen nog goed herinneren. Weg uit het ouderlijk huis en een nieuwe start in een studentenhuis, appartementje of huurhuisje. Het is natuurlijk ook mogelijk dat je meteen bent samen gaan wonen. Hoe dan ook, je had een plekje voor jezelf. Je mocht je eigen huisje of kamer geheel naar eigen wens inrichten. Niemand die je raar aankeek als je op een zaterdag tot twee uur ‘s middags in je bed bleef liggen. Naarmate je ouder wordt, hecht je steeds meer waarde aan dat plekje voor jezelf. Je gaat misschien een gezinnetje stichten en je ziet je kinderen uit eindelijk ook weer uit het huis vertrekken. Jouw huis is de plek waar je oud wilt worden, maar helaas is dit niet altijd mogelijk. Veel oudere mensen hebben op den duur hulp nodig. De een kan zich beter redden dan de ander en soms komt een verzorgingshuis ter sprake. Veel ouderen vinden het verschrikkelijk dat ze naar een verzorgingshuis moeten. Ze moeten hun zelfstandigheid opgeven en hun vertrouwde omgeving. Gelukkig zijn er andere mogelijkheden!

Mantelzorgwoning

Als hulpbehoevende hoef je niet altijd naar een verzorgingshuis. Heb jij een mantelzorger? Dan kun je ook gaan voor een mantelzorgwoning van bijvoorbeeld Thuis aan Huis. Dit is een woning die in de tuin of aan het huis van de mantelzorger wordt geplaatst. Je woont dus nog wel op jezelf, maar de mantelzorger is altijd in de buurt. Dit is voor de mantelzorger ook erg handig, want hij of zei hoeft niet meer te reizen om hulp te bieden. De privacy blijft gewaarborgd, maar er is altijd hulp in de buurt. Het is natuurlijk niet helemaal zoals het oude huis was en het is ook een andere buurt, maar de zelfstandigheid blijft en je bent omgeven door je familie. De mantelzorgwoning is verder geheel in te richten naar je eigen smaak en je kunt bijna je oude huis nabootsen. Het is een woning zonder bovenverdieping en het is rolstoelvriendelijk. De toilet en de keuken kun je op de juiste hoogte afstellen. De woning is uit te breiden met heel wat gemakken, zoals een tillift aan het plafond bijvoorbeeld. Deze gemakken maken het mogelijk om nog jaren te kunnen genieten van deze zorgwoning.

Huren of kopen

Een mantelzorgwoning kun je kopen of huren. In de meeste gevallen kiezen mensen er voor om een mantelzorgwoning te kopen. Mocht de woning niet meer nodig zijn, kan deze weer worden verkocht. De organisatie waar je dit huis hebt gekocht, zal normaliter als makelaar optreden en helpen bij de verkoop. Het is ook mogelijk om de mantelzorgwoning te laten staan, maar dan moet deze wel onbewoonbaar worden gemaakt. De unit mag enkel gebruikt worden als kantoor of bijvoorbeeld opslagruimte. De woning is makkelijk te plaatsen en ook weer makkelijk te verwijderen. In veel opzichten is dit dus een ideale woning voor hulpbehoevenden die een mantelzorger hebben.