Onderhoudstips voor houten tuinmeubelen

onderhoudstips houten tuinmeubelen

We moeten er toch echt aan geloven. Na een zomer lang te zijn verwend met prachtig weer, staat de herfst weer voor de deur. Om ook de volgende zomer weer volop van je tuin te kunnen genieten, is het belangrijk dat je je houten tuinmeubelen het juiste onderhoud geeft.

Met onderhoud zorg je ervoor dat je langer van je tuinmeubelen geniet. Toch kan onderhoud ook averechts werken als je te intensief te werk gaat. Met name bij nieuwe tuinmeubelen kan zelfs een hogedrukspuit al blijvende schade aanrichten. Maak nieuwe tuinmeubels dus altijd schoon met een zachte borstel en een sopje van vloeibare zeep of tuinmeubelreiniger, zodat de natuurlijke waslaag van het hout zoveel mogelijk in tact blijft.

Laat je schone tuinmeubels minstens 24 uur drogen en wrijf ze vervolgens in met een dikke laag tuinmeubelolie. Laat de olie gedurende vijftien minuten intrekken en neem de meubels af met een droge doek. Voor de lastig bereikbare hoekjes of een snelle tussentijdse behandeling is tuinmeubelolie ook verkrijgbaar in een spray.

Onderhoud verweerde tuinmeubelen
Zijn je houten tuinmeubelen al wat meer verweerd, dan is een grondigere aanpak vereist. Boen de meubelen schoon met een harde borstel. Wrijf het meubilair vervolgens met een schuurborstel in met houtreiniger. Verdun de houtreiniger wel volgens de gebruiksaanwijzing, alvorens je je tuinmeubels ermee behandeld. Voor lastig te bereiken naden en hoeken kun je gebruik maken van een platte kwast. Laat de houtreiniger tien minuten inwerken en schrob het meubilair vervolgens met een harde borstel na. Spoel overtollig reinigingsmiddel weg met schoon water en laat de meubels 24 uur drogen. Wrijf de gedroogde meubels vervolgens in met houtolie.