Waar moet je op letten bij het kiezen van een nieuwe vloer?

parketvloer

Laminaat, tegels of vloerbedekking, het uitzoeken van een nieuwe vloer blijft een groot ding. Je keuze bepaalt waar je lange tijd tegenaan moet kijken en zet meteen ook de sfeer van je woning neer. Sommige materialen werken niet in ruimtes van bepaalde afmetingen, maar dit zie je vaak pas achteraf. Daarnaast zijn er tegenwoordig ontzettend veel keuzes, waardoor je door de bomen het bos niet meer kan zien. Hieronder enkele praktische tips voor het maken van de juiste keuze voor je vloer.

Welk materiaal wil je?

De allereerste afweging die je moet maken, is welk type materiaal je wilt, omdat dit de sfeer en uitstraling erg bepaald en daarnaast erg belangrijk is vanwege praktisch nut. Het is dus erg belangrijk om van tevoren goed na te denken over de functie van je vloer. Is hij erg onderhevig aan onderhoud en moet hij tegen een stootje kunnen? Wordt er veel over gelopen? Moet de vloer duurzaam zijn? Allemaal vragen die erg belangrijk zijn bij het uitzoeken van een vloer. Tegenwoordig wordt steeds vaker gekozen voor parket, omdat dit in veel verschillende soorten en kleuren verkrijgbaar is. Daarnaast is het erg onderhoudsvriendelijk en makkelijk te leggen. Laat je goed informeren bij een specialist als het Parket Paleis.

Vloerverwarming

Aangezien veel huizen tegenwoordig vloerverwarming hebben, is het belangrijk om dit in het achterhoofd te houden bij het kiezen van de vloer.

De ene is goed geschikt in combinatie met een vloerverwarming waar de ander juist helemaal niet samen gaat met een vloerverwarming. Belangrijk is om de juiste informatie in te winnen voordat je een definitieve keuze maakt. Op deze manier voorkom je dat je later in de verbouwing tegen onverwachte problemen aan loopt.

De kleur

Een andere belangrijke overweging om te maken is de kleur. De vloer moet uiteindelijk goed in de ruimte en bij de rest van het interieur passen en tegenwoordig zijn de meeste materialen in een verscheidenheid aan kleuren verkrijgbaar. Belangrijk bij het kiezen van de kleur is de kleurencombinaties die je graag wilt maken in jouw interieur. Laat je niet verleiden om in één kleur te denken maar denk in combinaties. Dit is uiteindelijk waar het om draait, omdat je interieur nooit uit slechts één kleur bestaat. Houdt daarom rekening met je meubilair, gordijnen, kleur van de wanden, enzovoort.

Verlies het onderhoud niet uit het oog

Een van de zaken die vaak over het hoofd wordt gezien bij het kiezen van een nieuwe vloer is het onderhoud. De ene vloer is onderhoudsvriendelijk, waar de ander erg veel onderhoud nodig heeft, dit verschilt erg per vloer. Zo zijn tegenwoordig veel vloeren onderhoudsvriendelijk en kan de vloer simpelweg met wat water en sop schoongemaakt worden. Er zijn echter ook vloeren die meer onderhoud behoeven, laminaat bijvoorbeeld, wat lastiger schoon te krijgen is en dus meer aandacht vergt. Laminaat kan minder goed tegen water waardoor je geen kleine plassen mag laten liggen op de vloer. Water trekt makkelijker in een zo’n vloer, waardoor het kan gaan kromtrekken. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Tegels daarentegen zijn enorm makkelijk te onderhouden, maar zorgen voor een bepaalde sfeer die niet iedereen wil, zeker niet in zijn of haar woonkamer.  Uiteindelijk hangt de keuze van je vloer dus erg af van smaak en functionaliteit en zal je een balans hierin moeten vinden die voor jou werkt.