Waar moet je allemaal rekening mee houden als je je dak gaat vervangen?

Aandachtspunten bij de keuze voor dakbedekking

Wanneer je als huiseigenaar een nieuwe dakbedekking wilt plaatsen, kom je erachter dat er qua daksoorten materialen veel te kiezen valt. En ook dat de dakconstructie speciale aandacht behoeft. Wat zijn zoal de specifieke zaken waar je bij de verbouwing van het dak aandacht moet besteden?

Controleer de dakconstructie

Wanneer je het dak vernieuwen gaat, is het belangrijk – zeker bij oudere daken – om te controleren of de dragende constructie van het dak nog in goede staat is. Controleer elke gording, dit zijn de houten balken die het dakbeschot ondersteunen, op kwaliteit en eventueel houtrot. Als een gording verzwakt is of wanneer je van plan bent om een zwaarder dakbeschot te gaan plaatsen, moet deze gording gerenoveerd worden.

Ga voor duurzaamheid

Als je dan toch het dak gaat vernieuwen, is het aan te raden om te gaan voor duurzaamheid. Dit doe je niet alleen door te kiezen voor materialen die lang meegaan. Ook kun je gaan voor goede dakisolatie. Juist via de huisdaken ontsnapt relatief veel warmte uit woningen. Een goed geïsoleerd dak is dan ook een middel om veel te besparen op de energiekosten. Je kunt er namelijk van uitgaan dat gemiddeld zo’n 25 tot 30 procent van alle energie die de woning verlaat, via het dak verdwijnt. Dakisolatie verdient zich gelukkig vrij snel terug: gemiddeld in zo’n zeven tot acht jaar heb je deze kosten weer terugverdiend. En daarom is het isoleren van het dak een prima investering! En ten slotte, ook dat is fijn: je huis wordt direct meer waard nadat je het dak hebt geïsoleerd. Naast het kiezen van een geschikt soort dakisolatie is het aanbrengen van zonnepanelen op het dak een andere methode om het huis te verduurzamen. Houd hierbij wel rekening met de draagkracht van de dakconstructie. In principe dient een dakconstructie tweemaal zijn eigen gewicht te kunnen dragen.

Een plat dak van nieuwe dakbedekking voorzien: let vooral hier op

Schuine daken komen in Nederland het meeste voor, maar ook zijn er veel woningen met platte daken. Dit type dak heeft extra aandacht nodig. Op platte daken blijft regenwater natuurlijk langer staan, waardoor de kans op lekkage aanwezig is. En hierdoor gaan platte daken ook minder lang mee. Daarom is een goede, waterdichte en sterke dakbedekking bij platte daken aanbevolen. Vaak wordt er een van de drie volgende soorten dakbedekking gebruikt bij daken die plat zijn, namelijk: bitumen, EPDM of PVC. Vooral bitumen daken en EPDM-bedekking zijn met prijzen vanaf 45 euro per m2 lekker voordelig. Voordelig aan deze materialen is verder dat ze stofvrij, vouwloos en waterdicht worden aangebracht. Hierdoor bieden ze het dak optimale bescherming tegen beschadigingen en lekkages.