Waar let je op bij het kopen van haardhout?

haardhout

Een open haard is een van de dingen die veel mensen wel in huis zouden willen hebben. Een open haard geeft sfeer en in de winter zit je gezellig bij het haardvuur in je eigen woonkamer. Tijdens feestdagen heb je met een brandende open haard een extra mooie avond. Een echt houtvuur geeft een intieme sfeer en je kunt er op vele manieren van genieten. Een haardvuur is niet alleen gezellig maar het is ook rustgevend om lekker bij een haardvuur in de vlammen te staren. Een open haard veilig branden is niet moeilijk, je moet natuurlijk wel ieder jaar de schoorsteen laten vegen en niets anders in de haard verbranden dan houtsoorten die geschikt zijn voor de haard. Om je open haard goed en veilig te laten branden moet je dus ook weten welke houtsoorten geschikt zijn om te branden en welke niet.

Open haard aansteken met aanmaakhout?

Zachte houtsoorten zijn geschikt om de open haard aan te steken. Als dat eenmaal lekker vlamt, gaat er een hardere houtsoort bovenop, bijvoorbeeld eiken of beuken. De zachtere houtsoorten tussen de hardere houtsoorten houdt het vuur ook lekker gaande. Het handigste is als je zowel zachtere houtsoorten als hardere houtsoorten in huis hebt. Bijvoorbeeld een groot pakket wat thuis afgeleverd wordt en waar alle geschikte houtsoorten al in zitten. Je hebt dan aanmaakhout en kwalitatief goed brandhout in huis. Zo kom je herfst en winter lekker warmpjes en behaaglijk door.

Wat zijn goede houtsoorten voor in de open haard?

Als je haardhout kopen gaat kies dan voor de best geselecteerde en geschikte houtsoorten. Houtsoorten die correct gedroogd zijn en waar geen vonkenregens vanaf spatten. Houtsoorten die voldoende warmte afgeven en lekker geuren tijdens het branden. Ook moet het lang branden en voldoende warmte afgeven. Wat je dus niet kiest, is naaldhout, populier of wilgenhout. Verkeerde houtsoorten spatten, branden te snel of vervuilen de lucht en de schoorteen. Gebruik ook nooit vochtig hout. Kies als je haardhout kopen gaat voor een mix van essenhout, berkenhout, eikenhout, elzenhout, beukenhout en acacia. Zachte houtsoorten zijn ideaal om de haard goed te laten branden, de hardere houtsoorten zijn geselecteerd om de haard lekker lang te laten branden. Je zult vele donkere avonden genieten van een luxe haardvuur in je huis.