Waar let je op als je een badkamer koopt?

badkamer kopen

Is 2020 het jaar waarin je de badkamer eens flink onder handen gaat nemen? De oude kasten eruit, nieuwe tegels op de muur en vloer, de douche(cabine) vervangen of een lekker nieuw bad waar je in de avond en op zondagochtend lekker tot rust kan komen? Het vooruitzicht naar een nieuwe badkamer is heerlijk. Het is de plek waar je een nieuwe dag begint én waar je de dag weer afsluit. Het vooruitzicht naar de verbouwing zelf is vaak wat minder rooskleurig. Dit mag je er echter niet van weerhouden om de badkamer flink om te gooien. Het resultaat telt! 

Mocht je geen idee hebben waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe badkamer, dan geven we je een aantal tips in dit artikel! 

Meet de ruimte, bedenk welke producten je wil en maak een begroting

Het is heel belangrijk om voorafgaande aan het verbouwen van de badkamer een aantal zaken duidelijk te hebben. Allereerst met je de ruimte op en bedenk je welke producten je minstens in de badkamer wil. Wil je alleen de huidige producten vernieuwen? Dan ben je hier zo mee klaar. Als je de badkamer echt om wil gooien om bijvoorbeeld ruimte te creëren voor een ligbad wordt het al ingewikkelder. Hier is wat meet- en denkwerk voor nodig. 

Bedenk ook gelijk wat de verbouwing mag gaan kosten. Als je de badkamer uit gaat breiden zal het tegelwerk bijvoorbeeld een stuk duurder worden. Ga goed voor jezelf na wat je nodig hebt en wat alle onderdelen mogen kosten. Dit is altijd het startpunt van het uitzoeken van een nieuwe badkamer! Het scheelt namelijk een hoop gedoe als je dit vooraf allemaal helder hebt. Wat je absoluut niet wil is dat halverwege de verbouwing het budget op blijkt te zijn omdat het tegelwerk of het plaatsen van de nieuwe douche toch duurder bleek dan verwacht. 

Bepaal je nieuwe stijl

Nu de praktische zaken uit de weg zijn, begint het leukste deel van het uitzoeken van nieuwe badkamers: Het kiezen van de stijl en bijbehorende producten. De belangrijkste tip die je hierbij kunt krijgen is dat je simpelweg veel plaatjes moet bekijken. Met behulp van platformen als Pinterest kun je alles wat je mooi vindt bundelen en opslaan. Het is ook altijd aan te raden om inspiratie op te doen bij badkamerwinkels. Hier vind je namelijk volledig ingerichte badkamers in verschillende stijlen. Zo kun je de verschillende stijlen ook even in het echt zien. 

Houd altijd de grootte en de lichtinval van je badkamer in je achterhoofd. Donkere kastjes en harde scheidingslijnen zijn dan misschien wel mooi, maar laten een kleinere badkamer erg krap lijken. Het is in zo’n geval beter om voor lichte materialen te kiezen en bijvoorbeeld een doorzichtige douchewand. Dit oogt namelijk eens stuk ruimtelijker. Tegels hebben hier ook een belangrijke rol in, zowel de kleur als de grootte bepaalt een groot deel van het aanzicht van de badkamer. 

Het belangrijkste is eigenlijk dat je altijd zorgt voor voldoende oriëntatie vooraf. Zoek vooral niet overhaast een nieuwe badkamer uit, je moet er namelijk nog jaren mee doen. Het is doodzonde als je na een aantal maanden al op je nieuwe badkamer uitgekeken bent. Zorg daarom dat je alle opties goed tegen elkaar afweegt!