Bomen kappen? Met deze tips kan je zelf de bomen kappen in jouw tuin

Wellicht heb je een prachtige eik, treurwilg of iep in jouw voor- of achtertuin staan? Wanneer je bomen plant, weet je al dat je deze ooit zal moeten snoeien of kappen. Want hoewel jouw prachtige boom, de parel van jouw tuin is, kan dit na verloop van tijd op een nachtmerrie gaan lijken. Hoe hoger en groter de boom uitgroeit, des te lastiger het onderhoud ervan zal zijn. Maar wees gerust, in dit artikel geven wij je handige tips waarmee je zelf jouw geliefde boom kunt kappen. Want wanneer je de boom zelf kapt, bespaar je veel geld.

De belangrijkste aandachtpunten voordat jij jouw bomen gaat kappen
Wanneer je ervoor kiest om jouw eigen boom te kappen, is het belangrijk dat je rekening houdt met twee belangrijke zaken. Als eerste dien je rekening te houden met het broedseizoen van de vogels. En daarnaast is een kapvergunning vereist. Beide zaken worden verderop in de tekst nader toegelicht. Wanneer je aan deze belangrijke aandachtspunten voldoet, kan je de juiste apparatuur aanschaffen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een accu kettingzaag of een motorkettingzaag.

Wat zijn de regels voor het kappen van bomen in het broedseizoen?
Het broedseizoen is vastgelegd tussen 15 maart en 15 juni. In deze maanden is het verboden om vogels en hun nesten opzettelijk te storen. Wanneer je er zeker van bent dat er geen broedende vogel in jouw boom genesteld is, mag je de boom uiteraard snoeien of kappen met bijvoorbeeld een motorkettingzaag. Let dan wel op, dat je over de juiste kapvergunning bezit, zodat je verantwoord en legaal bezig bent. Daarnaast is het belangrijk dat je de bomen in de omgeving van jouw boom ook op nesten checkt. Want ook dan is het tijdens het broedseizoen verboden om jouw boom (zonder nest) te kappen.

Hoe zit het met een kapvergunning?

Wanneer jouw boom op jouw eigen grond staat, is dit niet voldoende om onder een kapvergunning uit te komen. In veel gemeenten is het zelfs verboden om bomen zonder vergunning te kappen. De regels omtrent een vergunning verschillen altijd per gemeente, dus lees je van tevoren goed in. En zorg dat je de vergunning op tijd aanvraagt, want het kan zomaar 3 maanden duren voordat je de vergunning in handen krijgt. De reden dat de termijn zo lang is, komt doordat andere personen bezwaar mogen aantekenen tegen het kappen van jouw boom. Als er geen bezwaren zijn, kan je aan de slag!

Wat te doen als je merkt dat jouw boom een ziekte heeft?

Oh nee, jouw prachtige bomen worden aangetast door de eikenprocessierups, bladluis, essentaksterfte of kastanje bloeding! Helaas zien we dat bomenziekten de laatste jaren sterk toenemen. Sommige boomziekten kunnen zelfs gevaarlijk zijn voor mens en dier. Vandaar dat het belangrijk is, dat jij jouw bomen goed in de gaten houdt. Wanneer je een ziekte in de boom ontdekt, is het helaas tijd om jouw boom te kappen. Sommige bomenziekten zijn besmettelijk voor andere bomen, dus neem dit serieus en zorg ervoor dat andere bomen gespaard blijven. Als je meer wilt weten over de verschillende bomenziekten, kan je het beste een professional op dit gebied contacteren.