De verschillen tussen rolsteigers en kamersteigers

Als je bepaalde werken binnen of buiten het huis wilt uitvoeren, dan is het van belang dat je degelijk materiaal gebruikt. Bij allerhande werken, van klein tot groot, is een veilige steiger vaak onmisbaar. Er bestaan echter heel wat verscheidene soorten steigers en twee van de populairste zijn rolsteigers en kamersteigers.

Beide bieden interessante voordelen en zijn in uiteenlopende situaties toepasbaar, maar er zijn ook enkele opvallende verschillen. Meer info daarover is belangrijk als je het juiste type steiger wilt vinden!

De rolsteiger versus de kamersteiger

Zowel rolsteigers als kamersteigers bieden ondersteuning tijdens werken op hoogte en maken de werkzaamheden veiliger, doeltreffender en aangenamer. Maar wat zijn nu precies de verschillen tussen beide?

1. Binnenwerken of buitenwerk?

Het grootste verschil tussen een kamersteiger en een rolsteiger is dat de eerste vooral binnenhuis wordt gebruikt, terwijl de tweede vooral bij buitenwerken van toepassing is. Een kamersteiger is ideaal voor schilder- en plamuurwerken in een kamer, maar voor gevelwerken of buitenschilderwerk gebruik je beter een rolsteiger.

2. Montage en opbouwen van de steiger

Vervolgens kan een kamersteiger doorgaans veel sneller en gemakkelijker worden opgebouwd dan een rolsteiger. Dat komt vooral doordat een kamersteiger uit minder onderdelen bestaat, eenvoudiger is ineengezet én door gespecialiseerde bedrijven vaak al gemonteerd wordt geleverd.

3. Mobiliteit tijdens het werken

Rolsteigers bieden als grote voordeel dat ze veel mobieler zijn – ze staan immers op wielen. Bij buitenwerken moet immers vaak van de ene kant naar de andere van een muur verplaatst worden en dankzij wielen is dat wel zoveel gemakkelijker. Een kamersteiger zal je normaal gezien moeten verslepen of verdragen. Sommige kamersteiger staan echter wel op wieltjes!

4. Kleine of grote werken?

Een kamersteiger is een stukje kleiner dan een rolsteiger, wat deze eerste vooral geschikt maakt voor kleinschalige werken binnenshuis. Een rolsteiger biedt dan weer als voordeel dat er hele hoge werken mee uitgevoerd kunnen worden, zoals dakwerken of gevelwerken.

5. Prijs van de steiger

Ten slotte is ook een verschil tussen prijs op te merken tussen beide soorten steigers. Een kamersteiger is doorgaans wat kleiner en lichter, waardoor je voor de huur of aankoop van zo’n model meestal minder zult betalen. Een rolsteiger kost dus meer, maar biedt natuurlijk ondersteuning voor zwaardere, hogere werken en extra mobiliteit.

Zowel rolsteigers als kamersteigers bieden belangrijke voordelen. Bovenstaand overzicht kan je helpen om de keuze te maken, zodat je je werkzaamheden zo goed en veilig mogelijk kunt afmaken!