Een zwembad in de tuin is geweldig. Lekker zomers zwemmen en relaxen zonder de drukte die je in een openbaar zwembad vindt. Daarbij is zo een zwembad natuurlijk een sieraad voor het oog, maar er is wel wat onderhoud voor nodig om zorgeloos te kunnen genieten. Goed onderhoud van je zwembad zorgt dat je lekker kan genieten zodra het weer het toe laat. Maar welke stappen volg je hierbij om tot een bevredigend resultaat te komen?


Stap 1:Gebruik een schepnet om grof vuil zoals bladeren en takken te verwijderen. Als je dit goed doet zal dit er voor zorgen dat de afvoer niet verstopt zal raken.

Stap 2: Laat al het water uit het zwembad lopen. Als je dit doet kun je kalkaanslag en hardnekkig vuil goed te lijf gaan. Als het zwembad helemaal leeg is zullen de reinigingsmiddelen beter hun werk kunnen doen, wat op zijn beurt de hygiëne van het zwembadwater ten goede komt.
PS: Doe dit niet bij in de grond ingebouwde zwembaden, want de stabiliteit komt dan in het geding.

Stap 3: Gebruik zure schoonmaakmiddelen om aangekoekte vuilresten en kalk goed te verwijderen. Deze zure schoonmaakmiddelen staan ook wel bekend als basisreinigers.
Let op dat deze schoonmaakmiddelen niet in aanraking komen met de marmeren delen en andere stoffen die niet tegen zuur kunnen. Kunststof is wel toegestaan en kan tegen dit zuur. Gebruik deze basisreiniging altijd verdund en laat je goed informeren wat voor jouw zwembad het beste is. Na afloop goed wegspoelen. Gebruik alleen zachte schoonmaakmaterialen zoals een zachte spons of een speciale zwembadborstel. Laat de basisreiniging goed inwerken, maar niet indrogen.

Stap 4: Verwijder roet, vet en ander hardnekkig vuil dat ontstaat door de waterspiegel op de randen met een alkalisch reinigingsmiddel.
Maak de vuile rand van te voren goed nat en ga hier met een spons overheen waar je het reinigingsmiddel verdund of puur op hebt gedaan. Laat het vervolgens kort inwerken om vervolgens goed na te spoelen met water.

Stap 5: Het spreekt voor zich dat het belangrijk is om na het gebruik van al deze schoonmaakmiddelen het zwembad goed na te spoelen met water. Zo voorkom je dat je in plaats van een zwembadfeest eindigt met een schuimfeest.
Ook niet onbelangrijk gebruik echt alleen schoonmaakmiddelen die speciaal voor het zwembad bedoelt zijn. Dit om te voorkomen dat er reacties plaatsvinden met de middelen voor wateronderhoud. Ook hiervoor is het belangrijk dat er goed is nagespoeld en er geen schoonmaakmiddel resten overblijven.

Stap 6: controleer de filterinstallatie en vervang zo nodig het filterzand. Is dit gedaan dan kun je het zwembad gaan vullen met water en zorgen dat dit gedesinfecteerd en gechloord is.

Is dit allemaal gebeurd dan kun je gaan genieten van je zwembad, maar er blijft tussendoor ook onderhoud nodig. één keer per week terugspoelen om het zand te reinigen. Ook 1 keer per week de PH-waarde van het water checken. Zo nodig bladeren en grofvuil verwijderen. Regelmatig controle van pomp en filters.

Bron:
http://www.zwembad-overkapping.com/montage-zwembadafdekking
http://www.zwembad-overkapping.com

 

Over de auteur