Vijf redenen waarom je het maken van bouwtekeningen beter uitbesteedt

bouwtekeningen uitbesteden

Heb je plannen voor een aanbouw, opbouw, garage of andere uitbreiding aan je woning? Dan heb je daar vaak een omgevingsvergunning voor nodig. Vroeger was deze bekend onder de naam bouwvergunning. Ben je vergunningsplichtig, dan betekent dat dat je ook verplicht bent bouwtekeningen aan te leveren. Ook personen die vergunningsvrij mogen bouwen, kiezen er om diverse redenen toch vaak voor bouwkundige tekeningen te laten maken. Wij zetten ze voor je op een rijtje. 

1. Inzicht in de mogelijkheden en beperkingen van je verbouwplannen

Een aanbouw of andere uitbreiding kan in Nederland al gauw flink in de papieren lopen. Daarom zoeken we vaak naar manieren om kosten weg te snijden. Een bouwtekening bedraagt enkele procenten van het totaalbudget en moet daardoor al vaak het veld ruimen. Echter is dit een onverstandige beslissing. Het maken van een bouwtekening betekent het schetsen van een compleet beeld van de mogelijkheden en beperkingen. Zo ben je dus een stuk beter voorbereid. 

2. Je wensen duidelijk aan de aannemer kunnen overbrengen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Een bouwtekening is niet alleen fijn voor jou, maar vooral ook voor de aannemer die straks aan de slag gaat met het realiseren van jouw bouwproject. Kun je jouw wensen middels een professionele tekening goed aan hem overbrengen, dan zal hij ook beter begrijpen wat je precies voor ogen hebt. Zo wordt de kans op teleurstellingen kleiner en zal zijn offerte ook een stuk accurater zijn: minder misverstanden, minder conflicten.  

3. Het realiseren van een kostenbesparing

Alhoewel we je zojuist vertelden dat een professionele bouwtekening een aantal procent van de totaalkosten zal bedragen, realiseer je hiermee echter wel een kostenbesparing mee. Een bouwtekening verkleint namelijk ook de kans op meerwerk, vertraging en fouten tijdens de bouw. En we weten allemaal: tijd kost geld. Een investering die zich dus al snel terugverdient. Eventueel kun je ook nog een bouwkundige keuring laten uitvoeren, waarmee de technische staat van een woning in kaart wordt gebracht. 

4. Tijd besparen met een professionele bouwtekening

Veel mensen laten zich bij de overweging van het laten maken van een professionele bouwtekening al gauw afschrikken door de kosten die hieraan verbonden zijn. In plaats daarvan gaan ze zelf aan de slag. Iets wat het proces vrijwel nooit ten goede komt. Een bouwtekening is namelijk niet zomaar een tekening, maar een gedetailleerde tekening waaraan diverse essentiële onderdelen niet mogen ontbreken. Tekeningen die door particulieren zelf worden gemaakt, worden vaak door gemeentes afgekeurd. Laat dit dus liever over aan professionele bureaus zoals Van Alfen ingenieurs

5. Professionele bouwtekeningen leveren voordelen op de lange termijn

Des te professioneler jouw woning is gebouwd, des te meer is deze ook waard. Een bouwtekening staat aan de basis hiervan. Waardevermeerdering is op de lange termijn dus een groot voordeel, maar ook geldt dat een woning beter verkoopbaar is wanneer je ook kunt laten zien hoe er gebouwd is. Kopers vinden dit inzicht prettig, om te kunnen beoordelen hoe veilig de woning is en hoe zijn constructie precies in elkaar zit.