De beste verlichting voor in huis

trendy hanglampen

Verlichting in huis is enorm belangrijk. Niet alleen heeft het namelijk een praktisch nut, maar je bepaalt er ook de sfeer mee… of dat nu in je woonkamer, badkamer of slaapkamer is. Hoe bepaal je nu eigenlijk welke verlichting het beste is voor welke ruimte? Er zijn ontzettend veel verschillende soorten lampen op de markt, dus hoe weet je nu of je voor je tuin bijvoorbeeld een solar wandlamp moet hebben, of toch beter led beveiligingsverlichting moet nemen?

Led zal alle vormen van licht gaan vervangen

Nadat de gloeilampen al eerder verdwenen uit het assortiment vanwege hun schadelijke verbruik, zullen ook de halogeen lamp en de spaarlamp uiteindelijk verdwijnen. Dit alles zal vervangen worden door led, een manier van verlichten die weinig energie kost en waarvan de lampen lang mee gaan, mede doordat ze bijvoorbeeld niet warm worden. Wat betreft energiebesparing adviseren we zelfs om gloeilampen en halogeenlampen die het nog doen direct te vervangen door led. Dit verdien je namelijk al binnen 300 branduren terug door het lage energieverbruik!

Bij bepalen juiste led kijken naar de lichtopbrengst

Om te kijken welke type lamp je het beste kunt kiezen voor welke ruimte in huis kan het beste gekeken worden naar de lichtopbrengst. Dit wordt uitgedrukt in Lumen. Hierbij geldt hoe hoger het aantal lumen van de lamp, hoe meer licht. Als je de ideale hoeveelheid licht hebt bepaald, kan je de ledlamp met het juist wattage bepalen. Het wattage geeft het vermogen aan en een hoog wattage duidt op een hoog energieverbruik. Wil je de lichtsterkte van je oude lamp overnemen? Dan kan je vaak online tabellen vinden, waarbij die worden afgezet tegen led lampen. Op die manier kun je bepalen welke ledlamp je nodig hebt. 

De basisverlichting in huis

Basisverlichting is de verlichting die ervoor zorgt dat een ruimte verlicht wordt. Vaak worden hier een of meerdere lampen voor gebruikt die naar alle kanten licht verspreiden, of een lamp die naar het plafond straalt. Deze vorm van verlichting zorgt ervoor dat de ruimte egaal verlicht wordt en te grote contrasten vermeden worden. Het is praktisch wanneer de basisverlichting gedimd kan worden om zo de sfeer aan te kunnen passen.

De accentverlichting in huis

Accentverlichting heeft twee taken: zorgen voor het juiste werklicht en voor voor mooie lichtaccenten die een harmonisch spel aangaan met de basisverlichting. Eigenlijk zet je hiermee deels de sfeer in een ruimte neer. Accentverlichting maakt het huiselijk. Veelal geven deze armaturen gericht licht. Bijvoorbeeld als spot, leeslamp of als schemerlamp met een niet-lichtdoorlatende kap.