Verschillende soorten verwarming in huis

Convectorput van cvkoopjes

Verwarming is onmisbaar in woningen, panden, bedrijven, enzovoort. De zoektocht naar een goede vorm van verwarming is er niet altijd een eenvoudige, juist door het uitgebreide aanbod en talloze mogelijkheden. Het volgende overzicht geeft echter wat meer duidelijkheid over wat je kan verwachten van verschillende verwarmingsmethodes!

De verschillende soorten huisverwarming

1. Centrale verwarming

Bij centrale verwarming worden alle ruimtes in de woning of het pand van warmte voorzien vanaf een centraal punt. Dit gebeurt meestal op basis van een buizensysteem waar warm water in zit. De warme lucht die hierdoor wordt afgegeven verwarmt de ruimtes. Doorgaans werken dergelijke systemen met behulp van water, dat langs de buizen naar elke ruimte getransporteerd wordt. Het water wordt op voorhand op temperatuur gebracht door middel van een ketel, en wordt steeds opnieuw gebruikt.

De temperatuur van het water bij centrale verwarming wordt geregeld met behulp van een thermostaat die ofwel elektrisch, ofwel handmatig ingesteld kan worden. Bij een dergelijk systeem is de temperatuur in de hele woning of pand dezelfde, maar men kan er natuurlijk voor kiezen om in een bepaalde ruimte geen verwarming aan te zetten. Ook kan je gebruik maken van een individuele thermostaat om de temperatuur in elke ruimte afzonderlijk nauwkeuriger te regelen.

2. Airco verwarming

Deze verwarming kan ofwel gebruikt worden om een ruimte af te koelen, ofwel om deze op te warmen. Het gaat dus om een oplossing die in elk seizoen zijn nut bewijst en de binnentemperatuur relatief constant houdt. Je kan airco verwarming instellen als hoofdverwarming maar ook als bijkomstige verwarming.

Een dergelijk systeem is erg praktisch en kan zowat overal geplaatst worden. Een bijkomend voordeel is dat airco verwarming geruisloos is en tenslotte ook in verschillende formaten verkrijgbaar is!

3. Convector verwarming

Tenslotte is er ook convector verwarming, dat eveneens warm water gebruikt om de ruimtes te verwarmen. In dit geval stroomt het water door stalen buizen en wordt het door convectie opgewarmd, waardoor het in de ruimte zal stijgen. De warme lucht stroomt overal waar een convector aanwezig is. Het voordeel van een dergelijk systeem is dat het erg veilig en praktisch is; het kan zowat overal geïnstalleerd worden, en de ruimte komt erg snel op temperatuur. De convectorput van cvkoopjes.nl is een goed voorbeeld van een kwalitatieve convectorverwarming.