Verhuizen met huisdieren, waar moet je op letten?

verhuizen met dieren

Verhuizen kan een hoop stress geven. Er zijn tientallen zaken die je moet regelen en daarnaast moet alles ingepakt en uit elkaar worden gehaald. Er moet vervoer worden geregeld en dan moet daar alles weer uitgepakt en in elkaar gezet worden. Voor huisdieren brengt een verhuizing ook de nodige stress met zich mee. Niet door bovenstaande zaken, maar doordat het dier in een andere omgeving terecht komt, met een andere geur, andere geluiden, enzovoort. Je wil natuurlijk dat je huisdier zo min mogelijk stress heeft door een verhuizing, vandaar dat we hieronder wat tips op een rijtje hebben gezet.

Verhuizen met een knaagdier

Een knaagdier heeft behoefte aan rust, dus zorg hier ook tijdens de verhuizing voor. Het beste kun je het dier zo min mogelijk hiervan laten meemaken en hem pas te verhuizen als er op het nieuwe adres rust is. Zet dan de knaagdierenkooi in een rustige ruimte met voldoende water en hooi. Geef in het begin niet te veel groenvoer, omdat dit kan zorgen voor gasvorming, wat stress kan verergeren. Rust en basisvoedsel zijn voor een knaagdier erg belangrijk bij een verhuizing.

Verhuizen met een hond

Als je gaat verhuizen en je hebt een hond, dan is het heel belangrijk om constant in je achterhoofd te houden dat het dier erg op zijn baas gericht is. Die zal echter druk zijn en misschien minder oog hebben voor de hond. Zorg echter dat je ondanks alle drukte oog houdt voor je hond en hem af en toe gerust stelt. Zolang de hond merkt dat hij niet vergeten is en dat hij aandacht krijgt, zal het stressniveau niet enorm omhoog schieten.

Oppas of pension

Eigenlijk is het het beste om de hond tijdens de verhuizing naar een bekende oppas te brengen, of eventueel naar een pension, zodat het dier niets meekrijgt van alle activiteiten. Als je dan de hond hebt opgehaald en mee naar je nieuwe huis neemt, dan moet je eigenlijk zorgen dat je de eerste dagen veel thuis bent, zodat de hond aan zijn nieuwe plek kan wennen terwijl zijn baasje erbij is. Ga ook wat meer dan normaal met de hond naar buiten zodat hij ook kan wennen aan het nieuwe ‘territorium,’ zo kijken honden namelijk naar hun leefgebied. Daarnaast moet je zorgen dat de nieuwe adresgegevens worden aangepast in de chip, zodat, indien de hond wegloopt, hij naar het juiste adres kan worden teruggebracht.

Verhuizen met een kat

Ook een kat kan een hoop stress hebben van een verhuizing. Het beste kun je het beest na de verhuizing in een kamer zetten met een hoop van zijn eigen spullen. Hierdoor went de kat in een kleine leefruimte aan de geur en geluiden van de nieuwe woning. Als je je kat normaal gesproken buiten laat lopen, raden we aan om deze eerst 6 weken binnen te houden, anders zal het beest misschien nog op zoek gaan naar de oude woning.

Zoek voor de verhuizing al een nieuwe dierenarts

De laatste tip die we je willen geven is om al voor de verhuizing een nieuwe dierenarts te zoeken. Mocht er dan iets misgaan tijdens de verhuizing, of het beest heeft echt te veel stress ervan gekregen, dan kun je direct naar de dierenarts, zonder eerst op zoek te moeten.