Kies tijdens je verbouwing het juiste schakelmateriaal

schakelmateriaal

Onder schakelmateriaal verstaan we alle in de muur weggewerkte of ingebouwde bedieningselementen waarmee de elektriciteit in je huis op een veilige manier wordt bediend, zoals schakelaars, dimmers of stopcontacten. Zulk schakelmateriaal is er in veel kleuren en uitvoeringen, dus zorg dat je de juiste bij je interieur kiest. Hoe kies je die juiste?

Element en afdekplaat

Schakelmateriaal bestaat eigenlijk uit twee delen, het eerste deel is een element, dit kan zowel een stopcontact, een dimmer of een schakelaar zijn, en het tweede deel is de afdekplaat om het element weg te werken. Met deze delen kun je eigenlijk alle mogelijke combinaties maken om je apparaten in huis van stroom te voorzien, of juist af te zetten.

Grofweg kun je zeggen dat er de volgende elementen zijn:

 1. Stopcontacten: 
 • met randaarde, voor beveiliging van elektrische apparatuur bij bijvoorbeeld blikseminslag.
 • zonder randaarde, komen vooral in oude huizen voor en zijn een stuk onveiliger.
 • met USB aansluiting, hiermee kun je een USB kabel erop aansluiten en zo bijvoorbeeld je telefoon opladen. Dit type stopcontact zie je veel in hotels.
 • met kinderbeveiliging, voorkomt dat kinderen hun vingers of voorwerpen in het stopcontact kunnen steken.
 1. Schakelaars:
 • een wisselschakelaar, bevat één knop waarmee bijvoorbeeld een lamp aangeschakeld kan worden.
 • een serieschakelaar, deze kan twee lichtpunten vanaf één plaats bedienen.
 • een kruisschakelaar, hiermee is het mogelijk om één lichtpunt op drie of meer punten te bedienen. Deze wordt bijvoorbeeld gebruikt in de slaapkamer om de lamp te bedienen bij de deur en aan beide kanten van het bed.
 • een schakelaar met oriëntatielicht, hiermee vind je gemakkelijk de lichtschakelaar in het donker.
 • een 3-standenschakelaar, voor bijvoorbeeld het inschakelen van een zonwering, waarbij verschillende standen mogelijk zijn
 1. Dimmers: Deze gebruik je voor het feller of minder fel laten branden van verlichting, of om de snelheid van een ventilator te regelen. Een dimmer is erg energie besparen.

Kies schakelmateriaal van hetzelfde merk en uit dezelfde serie

Als je schakelmateriaal gaat aanschaffen kies dan schakelaars van hetzelfde merk, omdat elk merk zijn eigen vorm en beveiligingsmethode heeft. Ook binnen één merk heb je verschillen, dus het beste kun je ook nog eens kiezen voor schakelmateriaal uit dezelfde serie. Niet alleen werkt dit makkelijker als je het gaat aansluiten, maar je huis ziet er een stuk homogener uit, als overal hetzelfde schakelmateriaal is gebruikt.