Verf of juist behang kiezen voor een muur?

behangen

De muren in een woning beslaan een groot gedeelte van de ruimte en bepalen daarom voor een groot gedeelte de sfeer in die ruimte. Eigenlijk zijn er 2 keuzes om die muren te bekleden: door middel van behang of verf.  Bij beide mogelijkheden zijn er verschillende opties, denk bijvoorbeeld aan luxe behang, foto behang of een patroon. Wanneer kies je nu voor behang of voor verf? Lees hieronder verder om de juiste keuze hierin te maken.

Grote verscheidenheid

Tegenwoordig is er een grote verscheidenheid aan behangpapier op de markt, met allerlei motieven, kleuren en patronen. Zo zijn er creatieve designs zoals bloemetjes, verticale lijnen, bollen, abstracte patronen, en fotobehang. Behangpapier is extra ideaal voor een accentmuur. Maar je kunt ook alle muren behangen met dezelfde rol. Dit kun je echter alleen doen bij een ‘rustig’ patroon. Een kamer die volledig bekleed is met een bloemenmotief oogt veel te druk.

Goedkoop behang

Bij verf zegt de prijs vaak iets over de kwaliteit, zo betaal je voor een goed dekkende verf een fikse duit. Bij behangpapier is dat minder het geval. Consumenten kijken eerder naar het ontwerp dan naar de kwaliteit van het materiaal. Zo kun je volop relatief goedkoop behang vinden, in allerlei smaken en uitvoeringen.

De voor- en nadelen van behang:

– Kleine putjes in de ondergrond zijn niet zichtbaar, waardoor je de muur niet vlak hoeft te maken 

– Patronen en motieven zijn mogelijk en zijn leuke toevoegingen aan je interieur

– Het aanbrengen van complexe patronen vraagt de nodige vakkennis

Het verven van een muur

De eerste optie waar mensen aan denken voor het bewerken van hun muur is verf. Zo halen veel mensen een verfpot om hun interieur een opfrisbeurt te geven, want een likje verf doet wonderen. Er zijn ondertussen honderden kleuren om uit te kiezen, de ene opvallender dan de andere. Bovendien kan je zowel het plafond als de muren in dezelfde kleur schilderen, of hier juist een andere tint voor gebruiken.

Schilderen is erg makkelijk

Doorgaans is schilderen makkelijker dan behangen. Zeker de plaatsing van patroonbehang is erg complex. Voor een schilderbeurt moet je simpelweg met een verfborstel/verfroller aan de slag gaan. Natuurlijk mogen we de voorbereiding niet vergeten. Heb je een egale ondergrond? Dan kan je meteen aan de slag. Anders moet je eerst alle putjes dichten en lichtjes opschuren. Want elke imperfecte is zichtbaar op een geverfde muur.

De voor- en nadelen van verven:

– Over het algemeen er gemakkelijk om zelf te doen

– Grote keuze aan kleuren

– Een effen ondergrond is cruciaal voor een goed resultaat en kan nogal wat werk met zich meebrengen