De mogelijkheden voor een warmtepomp

duurzaam verwarmen flexibel-wonen

Iedereen kent de traditionele cv-ketel, maar de warmtepomp begint ook steeds meer aan populariteit te winnen. Een warmtepomp kan namelijk op een duurzame manier je woning voorzien van verwarming, koeling en warmtapwater. En dat is niet alleen goed voor het milieu, maar het scheelt ook in je maandelijkse energiekosten. Maar wat zijn eigenlijk de verschillende mogelijkheden voor een warmtepomp? En is jouw woning hier wel geschikt voor? Je leest er alles over in dit artikel.

Wat is een warmtepomp?

Maar wat is een warmtepomp nu eigenlijk? Met behulp van een warmtepomp is het mogelijk om je woning zonder gas te verwarmen. Dit is mogelijk doordat de warmtepomp energie uit de buitenlucht, ventilatielucht of uit de bodem (grondwater of aarde) haalt. Daar zit dan ook meteen het verschil in tussen de soorten warmtepompen, die we hieronder verder behandelen. Vervolgens wordt de energie met behulp van een kleine hoeveelheid stroom door de compressor omgezet in warmte zodat je woning comfortabel verwarmd of gekoeld kan worden en/of voor het verwarmen van tapwater.

Vier soorten warmtepompen

Over het algemeen zijn er vier soorten warmtepompen te onderscheiden: de water/water warmtepomp, lucht/water warmtepomp, ventilatielucht/water warmtepomp en de hybride warmtepomp. Het verschil zit onder andere in de bron waar de warmtepomp zijn energie vandaan haalt. De vier warmtepompen en de belangrijke kenmerken op een rij:

  • Water/water warmtepomp: deze warmtepomp maakt gebruik van bodemwarmte ofwel warmte die is opgeslagen in de aardbodem en het grondwater. Daarvoor is een bron in de grond nodig.
  • Lucht/water warmtepomp: deze warmtepomp bestaat uit een binnenunit en een buitenunit die warmte uit de buitenlucht haalt.
  • Ventilatielucht/water warmtepomp: de naam zegt het al, maar deze warmtepomp haalt energie uit de warmte ventilatielucht uit het mechanische ventilatiesysteem. Deze warmtepomp is bijvoorbeeld ideaal voor appartementen, omdat er geen buitenunit of bron in de grond nodig is.
  • Hybride warmtepomp: het verschil met deze warmtepomp heeft niet te maken met de bron, maar het feit dat deze warmtepomp kan samenwerken met de cv-ketel die op piekmomenten bijspringt.

Welke warmtepomp is geschikt voor jouw woning?

Iedere woning is anders, dus het antwoord op deze vraag is niet altijd eenvoudig. Maar een vakkundige installateur kan je daar het beste bij helpen op basis van jouw woning en je persoonlijke wensen.