Zo werk je veilig op een hoogte

veilig op hoogte werken

Thuis op hoogte werken, zoals een reparatie aan de dakgoot, brengt risico’s met zich mee. Je kunt bijvoorbeeld uitglijden of je evenwicht verliezen, Belangrijk is dus op te letten wat je doet, maar vooral ook te zorgen dat je veilige hulpmiddelen gebruikt als je op hoogte gaat werken, zoals een vallijn dak. Op die manier beperk je de risico’s… veilig en handig dus! Hieronder vertellen we je alles waar je op moet letten als je op hoogte gaat werken en welke voorzorgsmaatregelen je het beste kunt nehmen.

Een steiger gebruiken: zorg voor een stabiele ondergrond

Zoals gezegd is het materieel dat je gebruikt erg belangrijk en zeker als je op hoogte werkt, wil je een stabiele ondergrond. Die creëer je door bovengenoemde hoogwerker te huren. Ook kun je een steiger huren, maar dan heb je weer te maken met een langere voorbereidingstijd, omdat een dergelijke steiger ook in elkaar gezet moet worden. Heb je dit nog niet eerder gedaan? Dan kan dit best wat tijd kosten, in tegenstelling tot een hoogwerker, die je op zijn plaats rijdt en waarbij je direct aan de slag kunt. Daarbij biedt een hoogwerker verschillende mogelijkheden om jezelf te zekeren, vast te maken dus. 

Geen rondslingerend gereedschap

Als je op hoogte gaat klussen is het belangrijk dat dat zo veilig mogelijk gebeurt. Zorg dan ook dat je geen rondslingerend gereedschap hebt waar je over kunt struikelen. Een goede  voorbereiding helpt daarbij. Zo kun je eerst bedenken welke gereedschap je nodig hebt en dit klaar leggen. Op die manier heb je geen onnodig gereedschap om je heen slingeren. 

Zorg dat je handen vrij zijn

Een nog makkelijkere oplossing is het gebruik van een gereedschapsband om je middel. Hierdoor heb je al het gereedschap dat je nodig hebt direct bij de hand en, indien gewenst, heb je je handen vrij om bijvoorbeeld een betere grip te hebben, voorwerpen te verplaatsen of om makkelijk van gereedschap te kunnen wisselen.

Zorg dat je niet wordt afgeleid

Zorg ook dat je wanneer je op hoogte gaat werken je niet laat afleiden. Beter laat je dus je telefoon beneden liggen. We weten namelijk allemaal hoe gemakkelijk we de telefoon pakken als we een berichtje horen binnen komen. Echter, als je op hoogte werkt, moet dat je prioriteit zijn en niet het beantwoorden van berichten of het opnemen van je telefoon. Door je handen vrij te houden heb je de meeste grip, wat de kans op uitglijden tijdens het werken op hoogte verkleint.