Er bestaan vele soorten kasten in allerlei soorten en maten. De meest klassieke en gebruikte kasten die er bestaan zijn de zogenaamde draaideurkasten. Dit soort kasten kan je overal vinden voor elke ruimte in het huis. Het nadeel van deze kasten kan zijn dat je ruimte nodig hebt voor de open te klappen deuren. Vooral als je de kast langdurig open hebt staan en je hebt weinig tot geen ruimte, kan dit hinderlijk zijn. Als je dus een kast wilt plaatsen in ruimtes met weinig ruimte dan kan een schuifdeurkast een goede oplossing zijn.

Soorten schuifdeurkasten

Ook schuifdeurkasten bestaan er in vele maten en soorten. Het meest wordt de schuifdeurkast gebruikt als kledingkast. Vooral in krappe slaapkamers kan een schuifdeurkast een uitkomst zijn, omdat je geen ruimte nodig hebt voor het openen van een klapdeur. Maar er bestaan ook zogenaamde roldeurkasten. Roldeurkasten bestaan uit aan elkaar gehechte lamellen en schuiven bij het openen naar de binnen achterzijde van de kast. Deze kasten zijn ideaal voor bijvoorbeeld kantoorruimtes en worden vaak als archiefkasten gebruikt. Rolluikkasten zijn vaak in kunststof te verkrijgen, maar zo zijn er ook wat duurdere versies van hout. De klassieke secretaire bureau vind je ook nog regelmatig met een rolluik. Op deze manier werkt een roldeurkast ook.

De slaapkamer schuifdeurkast

Zoals reeds gezegd, zal de schuifdeurkast het meest gebuikt worden in slaapkamers. Dit kunnen kant en klare kasten zijn, die je bij een woonwinkel koopt en in elkaar moet zetten, maar je kan ook een schuifdeurkast op maat laten maken. Het voordeel van een standaardkast kopen bij de meubelwinkel is dat het goedkopers is. Wel krijg je dan vaak te maken met standaardmaten. Dit is niet erg als je geen vreemde hoeken en nissen in je slaapkamer hebt. Veelal bestaat de schuifdeur slaapkamerkast uit twee of drie schuifdeuren. De kast zelf is vaak voorzien van twee ruimtes voor hangende kleding en een gedeelte met planken, om kleding op te leggen. De meeste kasten bestaan uit hout, waarvan MDF de meest gebruikte houtsoort is. Dikwijls is één schuifdeur geheel voorzien van een spiegel.

Op maat gemaakte schuifdeurkast

Er zijn ook bedrijven die speciaal voor klanten een kast op maat kunnen maken. Veelal bestaat dit uit mooie grote schuifdeurkasten, waarbij de schuifdeuren van plafond naar de grond lopen. Dit is heel handig, want zo gebruik je de ruimte optimaal. Als de een dergelijke kast laat bouwen over de gehele breedte van de slaapkamer, dan bestaat de kast uit een railsysteem aan het plafond en op de vloer en twee of drie grote kastdeuren. De inhoud van de kast, de legruimte, de hangruimte en eventuele andere opties kan je dan helemaal zelf bepalen. Ook deze op maat gemaakte schuifdeurkasten kan je verkrijgen in hout, maar ook ander materiaal is mogelijk. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om een volledig melkglasdeur te laten plaatsen, desnoods in allerlei kleuren. Een op maat gemaakte schuifdeurkast is uiteraard wel prijziger dan een standaard schuifdeurkast.

Over de auteur