Tuinkussens: Trends en tips

tuinkussen

De zomer in de tuin wordt echt ontspannen met een gezellige zithoek. Of het nu op een ligstoel in de tuin is, een grote deken of met familie en vrienden op een set polyester kussens – tuinkussens maken gewoon deel uit van de kamer in het groen. Ze nodigen je uit om een rustgevend middagdutje te doen en je hoofd en rug heerlijk te ondersteunen bij het lezen van een boek op een schaduwrijke plek.

Trendy tuinkussens – trends die u niet mag missen

Met de bijpassende kussens in de tuin wordt de zithoek een blikvanger en wil je samen luieren. Tuinkussens moeten echter worden aangepast aan de veranderende weersomstandigheden en het gebruik buitenshuis. Voor hen is niet zozeer de lange nachtrust belangrijk, maar veeleer de water- en vuilafstotende eigenschappen, de scheurbestendige afdekkingen en de ongevoelige vullingen. Een antibacteriële coating zorgt bij veel modellen voor hygiënische ontspanning. Slijtvaste allround stoffen voor buitengebruik kunnen op veel verschillende manieren worden gebruikt. Gekleurde hoezen moeten lichtecht zijn, zodat ze lang hun felle kleuren behouden.

Waterafstotende kussens

Waterafstotende kussens zijn uitstekend geschikt voor de tuin. Sap spatten en regendruppels kunnen deze modellen niet beschadigen. Zelfs een vochtige rug na afkoeling in het zwembad en ochtenddauw hebben geen invloed op het comfort. Water rolt gewoon van de coating af – vaak van polyamide, polyurethaan of teflon.

Dit maakt het reinigen van deze kussens ook zeer eenvoudig. Ze kunnen worden afgeveegd met een vochtige doek of spons. Vlekken kunnen lokaal worden verwijderd. Veel modellen zijn gevuld met een hoogwaardige schuimkern. Als dit nat wordt, droogt het weer heel snel. Afdekkingen kunnen vaak in de wasmachine worden gereinigd. Toch verliezen de tuinkussens niets van hun comfort, want zachte stofmixen houden de hoezen soepel.

Decoratieve kussens en het spel met kleuren

Naast hun comfortabele ondersteunende functie worden kussens in de tuin vooral gebruikt als decoratie. Het hoeft niet altijd strikt gehaakte kussens met een nostalgisch tintje te zijn. Opvallende prints, kwastjes, contrasterende naden en andere speelse details sieren elke zithoek met weinig moeite en geven het een gezellige uitstraling. U kunt uw tuin ook versieren met kussens in meer ongewone vormen: ovaal, vijfhoekig of in figuurlijke sneden.

Ga nog een stapje verder met kussens die verschillende woonstijlen onderstrepen. Met kussens kunt u uw tuin niet alleen seizoensgebonden inrichten, maar ook naar andere plaatsen reizen. Afhankelijk van de kleur en het ontwerp bevindt u zich in Scandinavië, het Middellandse Zeegebied of te midden van de kleurigheid van de Oriënt. Sierkussens in warme tinten zoals paars en rood, exotische patronen of met fijne toepassingen voeren u mee naar duizend-en-een-nacht. Andere details zoals tuinfakkels, lantaarns van messing of koper en rijkelijk versierde zitkussens maken de oosterse tuin perfect. Of u kunt de Zuidzeeën in uw tuin brengen met kleurrijke kussens en bloemmotieven. Experimenteer gewoon een beetje.

Verzorgingstips en opslag van uw tuinkussens

Er zijn nu ook praktische oplossingen voor het opbergen van tuinkussens, bijvoorbeeld ’s nachts of bij ruimtegebrek(of kijk voor meer tips op dewoontuin.nl. Als u de kussens niet in huis wilt dragen of in de schuur wilt leggen, kunt u ze ook in het meubilair verstoppen. Speciale kussenkisten, die voldoende opbergruimte bieden voor de kussens, passen in de woonstijl en dienen, afhankelijk van het model, als zit- of opbergruimte. Bakken van polyrattan zijn wind- en regendicht, zodat ze zonder problemen lang in de tuin kunnen blijven staan. In de winter is het voldoende om gewoon een beschermhoes aan te brengen. Sommige loungesets bieden ook de mogelijkheid om kussens en zitkussens op te bergen in de opbergruimte onder de stoelen.

Overwintering

Als u uw kussens en zitkussens voor langere tijd wilt opbergen, moet u ze vooraf grondig reinigen. Dit voorkomt dat geuren gaan hangen en geeft u een frisse start van het volgende tuinseizoen. Wasbare hoezen of kussens kunnen worden gereinigd in de machine, met de hand of – indien nodig – in de stomerij. Laat de kussens volledig drogen voordat u ze opbergt. Kussens met een hoogwaardige schuimkern drogen zeer snel. Andere tuinkussens moeten goed worden afgetapt om opgehoopt stof en andere deeltjes te verwijderen. Leg pads en kussens in vuilafstotende zakken en berg ze binnenshuis op, beschermd tegen vocht.

Als u uw tuinkussens zo plaatsbesparend mogelijk wilt opbergen, kunt u gebruik maken van zogenaamde vacuümzakken. Met een stofzuiger kunt u de lucht uit de binnenkant van de opbergzakken zuigen en het volume met meer dan de helft verminderen. Zorg er echter voor dat de vulling van de tuinkussens hierdoor niet wordt beschadigd.