Tips bij je zoektocht naar een blokhut

blokhut

Elke tuin verschilt, de ene tuin is erg groot en de ander klein. De één heeft veel bloemen, planten en gras en de ander heeft veel bestrating, maar er zijn maar weinig tuinen die geen tuinhuis, blokhut of schuur hebben. Niet zo raar als je nagaat dat het hebben van een schuur, tuinhuis of blokhut ontzettend veel voordelen heeft. Sta jij aan het begin van je zoektocht? Dan lees je hier een paar tips!

Het doel en de plek in jouw tuin

Allereerst is het belangrijk om na te gaan wat het doel is met jouw tuinhuis of blokhut. Dient het als opslagplek, werkplaats of misschien wel als tuinkantoor? Is het voor jou een probleem als je wat verder moet lopen of wil je graag dat de blokhut of het tuinhuis dicht bij jouw huis komt te staan? Zorg dat je in ieder geval antwoord hebt op de volgende vragen:

 • Wat wil ik met het tuinhuisje of de blokhut?
 • Waar wil ik het tuinhuisje neerzetten en heb ik daar ruimte in mijn tuin?

In allerlei soorten, maten en vormen

Tuinhuizen en blokhutten zijn verkrijgbaar in allerlei soorten, maten en vormen. Als je aan je zoektocht begint is het goed om na te gaan welke afmeting het tuinhuisje of de blokhut moet krijgen. Blijkt dat jouw maatvoeringen niet standaard zijn? Vraag dan ook eens naar de mogelijkheden voor een blokhut of tuinhuis op maat. Enkele punten om rekening mee te houden:

 • De vorm van het dak
 • Hoe groot moet de blokhut of het tuinhuis worden? Is dit minimaal of maximaal?
 • Hoeveel ruimte ben je nodig?
 • Is maatwerk vereist?

Zo lang mogelijk genieten

Je wilt dat je tuinhuis of blokhut zo lang mogelijk meegaat zodat jij er lang van kunt genieten. Het is daarom belangrijk om je goed te verdiepen in de duurzaamheid. De duurzaamheid is afhankelijk van veel factoren, zoals:

 • De houtsoort
 • Wel geïmpregneerd of niet geïmpregneerd?
 • Behandeling (beits, olie of verf)

Als je op zoek bent naar een geïmpregneerd tuinhuis of blokhut is het goed om te kijken of dit onder hoge druk geïmpregneerd is of met een dompelbad. Hoge druk geïmpregneerde hout biedt een vele betere bescherming en zorgt voor een verbeterde duurzaamheid. Hout dat geïmpregneerd is met een dompelbad heeft alleen aan de buitenkant een beschermlaag. Bij hout dat onder hoge druk geïmpregneerd zit de beschermlaag veel dieper.

Fundering

Als je een maximale duurzaamheid wil hebben voor je tuinhuis of blokhut is het verstandig om deze te plaatsen op fundamentbalken. Fundamentbalken zorgen ervoor dat de onderste planken / balken van het tuinhuis of de blokhut niet in aanraking komen met (te veel) water. Dit zorgt voor een langere levensduur van jouw tuinhuis of blokhut.

Er zit ook veel verschil in de verschillende fundamentbalken. Zorg dat je de juiste fundamentbalken kiest! Kijk hier voor meer informatie over fundamentbalken.

Let ook op de prijs! Bij veel aanbieders betaal je extra voor fundamentbalken waardoor de prijs hoger uitvalt dan eerder gedacht. Houd hier rekening mee als je een blokhut of tuinhuis wil aanschaffen.

Houtdikte

Blokhutten en tuinhuizen kunnen geleverd worden in veel verschillende houtdiktes. Let hierop in jouw zoektocht naar de juist blokhut of het tuinhuis. De houtdikte bepaald de stevigheid van de constructie.  Welke houtdikte geschikt is voor jouw blokhut of het tuinhuis is afhankelijk van meerdere factoren en situaties. Laat je daarom goed adviseren door (meerdere) experts.

Keuze voor de dakbedekking

Afhankelijk van de vorm van het dak en het type blokhut of tuinhuis heb je keuze uit verschillende soorten dakbedekkingen. Samengevat heb je de keuze uit:

 • Shingles
 • Dakleer
 • Staalpannen
 • Betonpannen
 • EPDM

Kies je voor een blokhut of tuinhuis met plat dak? Ga dan voor EPDM. EPDM is een ijzersterk en waterdicht rubber. Deze dakbedekking is sterker dan traditioneel dakleer en gaat veel langer mee.

Laat je adviseren

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is er veel om rekening mee te houden als je een blokhut of tuinhuis wilt aanschaffen. De uitspraak ‘advies is onbetaalbaar’ gaat hier zeker op. De laatste tip is dan ook om je goed te laten adviseren over welke mogelijkheden er zijn en welke het beste in jouw situatie.