Teak kan zowel binnen als buiten en past in ieder interieur

teak meubelen

Wat is teak hout?

Teakhout is afkomstig van de Tectona Grandis en is bijzonder duurzaam. Dit komt voornamelijk omdat het hout van nature een vrij hoog oliegehalte heeft. Daarom voelen teak meubels snel wat vettig en kunnen ze zowel buiten als binnen worden gebruikt. Een ander voordeel van deze houtsoort is dat het vrijwel niet splintert. Dat is tenslotte wel net zo fijn als je er meubels van wilt maken. Qua onderhoud is teak zeer eenvoudig. Het is mogelijk om de meubels onbehandeld te laten. Vlekken zullen dan echter wel binnendringen in het hout. Dit is te verhelpen door goed poetsen en anders eventueel met een schuurpapiertje.

Teak meubels voor binnenteak meubels

Teak meubels passen eigenlijk in ieder interieur. Of je nu houdt van een landelijke, een klassieke, een strakke of een moderne uitstraling, teak kan altijd. Het hout kan namelijk op verschillende manieren worden behandeld en krijgt daardoor een andere look. Wanneer je binnen een teak houten tafel hebt, kun je deze het beste zo’n twee keer per jaar behandelen. Doe dit met bijenwas of teakolie. Op die manier voorkom je uitdroging van het hout. Heb je te maken met vlekken die er echt niet uit kunnen, neem dan een sponsje van fijn staalwol. Let er dan wel op dat je altijd schuurt in de richting van de nerf. Tenslotte breng je nog wat was aan op de meubels en dan is de klus weer geklaard.

Teak tuinmeubelen

Teak is zeer geschikt hout om te gebruiken voor tuinmeubilair. Dankzij het laagje vet, hebben weersomstandigheden weinig vat op het hout. De soort vettige olie zorgt ervoor dat de meubels waterafstotend zijn en ook zonlicht brengt weinig schade aan het hout. Het is maar net wat je wilt als het gaat om onderhoud. Behandel je teak helemaal niet, dan krijgt het na verloop een wat grijzige kleur. Veel mensen vinden dit erg mooi en daarom behandelen zij de tuinmeubels helemaal niet. De meubelen kunnen ook gewoon het hele jaar door buiten blijven staan. Vind je het mooier als de oorspronkelijke kleur van het hout behouden blijft, gebruik dan speciale teakolie.