Omdat er in Nederland enorm veel huizen staan die met spouwmuren zijn gebouwd, is het op zich niet zo vreemd dat het aanbrengen van isolatiemateriaal tussen de spouwmuren erg vaak wordt uitgevoerd. Maar wat is spouwmuurisolatie eigenlijk en welke materialen worden ervoor gebruikt? Daarop proberen we je in de komende paragrafen een zo duidelijk en goed mogelijk antwoord te geven. Voor de lezers die al het besluit hebben genomen om hun muren te laten isoleren, hebben we ook nog een tip: vraag meerdere offertes aan! Er zijn nogal wat bedrijven die de isolatieklus kunnen uitvoeren en daarom loont het om de spouwmuurisolatie specialisten met elkaar te vergelijken.

Hoe wordt spouwmuurisolatie aangebracht?

Voordat we dat uitleggen, is het goed om te weten wat spouwmuren eigenlijk zijn. Wanneer er tussen twee buitenmuren van een woning een ruimte zit zodat de twee muren elkaar niet raken, spreken we van spouwmuren. De spouw is de ruimte tussen de twee muren. Deze ruimte is in de meeste gevallen slechts enkele centimeters breed en bovendien bevindt de ruimte zich tussen twee bestaande muren. Het is dus specialistisch werk om daar isolatiemateriaal in te krijgen.

Toch is dat het mogelijk. Een isolatiespecialist zal hiervoor om te beginnen een aantal kleine gaatjes in de voegen van de buitenste muur boren. Door deze kleine gaatjes kan het isolatiemateriaal vervolgens in de ruimte worden aangebracht. Misschien klinkt dit hele proces nogal complex, maar specialistische bedrijven kunnen de klus in veel gevallen binnen een dag klaren. Een bijkomend voordeel van het feit dat het isolatiemateriaal via de buitenste muur de spouw wordt ingebracht, is dat je van de werkzaamheden nauwelijks last zult hebben. En doordat er slechts enkel een aantal kleine gaatjes in de voegen geboord hoeven te worden, zul je ook zo goed als geen rommel krijgen.

Wat zijn de voordelen van spouwmuurisolatie?

Het belangrijkste voordeel van spouwmuurisolatie, is dat schimmelgroei op de muren kan worden voorkomen en verdere groei kan worden tegengegaan. Daarnaast zal het wooncomfort toenemen, doordat de kou van buiten af niet langer via de spouwmuur je woning kan binnendringen. Hierdoor zul je ook minder last krijgen van een tochtig gevoel in je woning. Tenslotte zal je minder hard moeten stoken om je woning warm te houden en daarmee zullen de stookkosten dalen. Met dit voordeel vang je twee vliegen in een klap! Je bespaart immers op je energierekening en je levert een bijdrage om de klimaatverandering in de wereld tegen te gaan.

Materialen die bij spouwmuurisolatie gebruikt kunnen worden

Wanneer de spouwmuren geïsoleerd kunnen worden, kan een isolatiespecialist gebruik maken van verschillende soorten isolatiematerialen. Ieder materiaal heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Afhankelijk van de situatie in je woning, zal er voor een bepaald materiaal worden gekozen.

Een veel gebruikt materiaal is PUR schuim, het grote voordeel van dit isolatiemateriaal is dat de structuur niet pot dicht is en daardoor de muren hun ventilerende werking enigszins behouden. Een ander materiaal dat relatief gezien goedkoop is, is glaswol. Dit materiaal houdt wel minder geluid tegen, maar heeft als voordeel dat het erg geschikt is voor vochtige spouwruimtes. Een derde soort materiaal dat vaak wordt gebruikt, zijn zogenoemde isolatiekorrels. Isolatiekorrels zijn van piepschuim gemaakt en daarmee erg licht van gewicht. Door hun goede isolerende werking zijn ze prima geschikt voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie.

Over de auteur