De winter is weer in volle gang in Nederland. Dit jaar is de echte kou is iets later gekomen dan normaal, maar in de meeste delen van Nederland vriest het inmiddels hele dagen. Vooral in de nacht worden temperaturen ver beneden de nul verwacht. Het is daarom hoog tijd om de buitenkranen van je huis winterklaar te maken. Hiervoor zijn een aantal handelingen vereist die gemakkelijk zelf uit te voeren zijn. In dit artikel deelt www.deloodgieterutrecht.nl stap voor stap instructies om de buitenkranen winterklaar te maken. Hiermee voorkom je gebarsten leidingen.

Gebarsten leidingen voorkomen

De meeste mensen denken dat leidingen barsten door de expansie van het bevroren water. Dit is echter niet waar. Het is de toenemende waterdruk in de leidingen die uiteindelijk de waterleiding doen barsten. Het uiteinde van de kraan zal het eerste bevriezen. Hierdoor komt er langzaam steeds meer ijs in de leidingen en wordt het water terug de leiding in gedrukt en neemt de druk tussen de toevoer en afvoer van water steeds meer toe. Uiteindelijk heeft dit als gevolg dat de leiding barst. Om gebarsten en geblokkeerde leidingen te voorkomen moeten de buitenkranen winterklaar worden gemaakt.

Opbergen van tuinslangen

In de tuin wordt zeer regelmatig gebruik gemaakt van water. Het komt daarom ook best vaak voor dat mensen de tuinslangen het gehele jaar in de tuin laten liggen. Klaar voor gebruik wanneer deze weer nodig is. In de winter moeten alle tuinslangen goed opgeborgen worden zodat het water in de slangen niet bevriest.

Afvoer afsluiten

De volgende stap om de tuin winterklaar te maken is de afvoer afsluiten naar de buitenkraan. Deze aansluiting is meestal in het huis te vinden. Wanneer de afvoer voor de buitenkraan is afgesloten dan moeten nog wel de leidingen helemaal leeg gemaakt worden. Dit doe je door de buitenkraan open te zetten totdat hier totaal geen water meer uitkomt. Vanaf dit moment zal de leiding niet meer barsten in de winter.

Kranen isoleren

De laatste stap in het proces om de buitenkranen winterklaar te maken is het isoleren van de kraan. Dit kan gedaan worden door een paar lagen plastic om de kranen vast te maken. Zelfs als er een klein emmertje over de kraan wordt gehangen zodat deze niet recht in de wind hangt zorgt dit voor dat  het uiteinde van de kraan vaak al niet zal bevriezen. Wanneer de leidingen naar de kraan toe ook ergens blootgesteld worden aan de buitenlucht dan moet er ook getracht worden deze te isoleren.

Over de auteur