Overstappen van energieleverancier

variabel energiecontract

Energie besparen is altijd leuk, maar als je nog meer wilt besparen kun je het beste overstappen van energieleverancier. Hieronder vind je enkele zaken waar je rekening mee kunt houden.

Je huidige contract

Voordat je begint met het kijken voor een overstap kun je het beste controleren wat voor een contract je met je huidige leverancier hebt. Als de huidige nog minimaal een half jaar doorloopt heb je bij de meeste bedrijven de kans op een boete als je zomaar overstapt. Let dus op de eindtijd van je contract. Als deze al is verlopen kan je meteen overstappen, met wel een opzegtermijn van een maand.

Zet de belangrijkste zaken op een rijtje

Ga je voor de goedkoopste aanbieder? Of toch voor de aanbieder waar je zonder boete kunt overstappen? En uiteraard is er groene en grijze stroom. Voordat je gaat zoeken, zorg dan eerst dat je de zaken die voor jou belangrijk zijn bovenaan staan op een lijstje. Energie vergelijken bij easyswitch kan je helpen bij het maken van jouw beste keuze door verschillende energieleveranciers naast elkaar te zetten. Zo kun je makkelijk de belangrijkste aspecten van de verschillende energie leveranciers naast elkaar vergelijken.

Jaarlijks overstappen

Het klinkt erg leuk als je een mooie ipad of ander luxe artikel cadeau krijgt bij het overstappen naar een nieuwe leverancier. Maar zo’n apparaat is meestal 200-300 euro waard. En dan zit je vaak wel vast aan een 3-jarig contract. Dan heb je dus een noraal tarief, waarbij je vaak het hele contract moet uitzitten voor je cadeau echt ‘gratis’ is. Het loont meer om jaarlijks over te stappen, er komen vanuit diverse energieleveranciers namelijk bonuskortingen die op kunnen lopen tot 250 euro. Zo zou je dus in 3 jaar al 700 euro kunnen besparen.

De voorwaarden

Heb je een energieleverancier gevonden die erg goed aan jouw wensen lijkt te voldoen? Heel goed, maar lees altijd de kleine letters door. Controleer of het contract echt 1-jarig is, kijk naar de totaalprijs wat je betaald en let er vooral op of de bonus al in de maandpremie is verwerkt of dat deze pas op de eindafrekening wordt toegepast. Want je kunt de bonus kwijtraken als je dit te vroeg doet of een boete.

Het verbruik

Leveranciers maken vaak schattingen van wat je verbruik zal zijn. Met slimme meters wordt dit al goed opgevangen, maar wees ook zelf bewust van wat je verbruikt, dit voorkomt verrassingen als je te weinig hebt betaald aan premies. Schat daarom je jaarverbruik op gas en elektra iets hoger in, je kunt bij veel leveranciers via de website de maandpremie aanpassen mocht deze te hoog/laag zijn.

Moeilijk?

Als je eenmaal goed onderzoek heb verricht is het enige wat er overblijft de overstap. Gelukkig bestaan er websites die je goed helpen de keuze te maken en helpen je met de overstap die letterlijk in enkele minuten gedaan is, je vindt veel informatie waar je op moet letten, het is dus een fluitje van een cent en de energieleveranciers geven de belofte dat je nooit zonder stroom komt te staan.