Het belang van een goede rolsteiger

Het belang van veilig werken staat vast. Of het nu op een bedrijfswerf of gewoon, tijdens het klussen bij je thuis is. Een betrouwbare en robuuste rolsteiger is bij werken op hoogte dan ook een basisvoorwaarde. Maar waar moet je op letten als je uitkijkt naar dit belangrijk werkmateriaal en je werk plant? Wij zetten de belangrijkste zaken voor je op een rij want je bent maar beter goed op de hoogte!

Makkelijk verplaatsbaar

Voer je een opdracht uit waar er op verschillende plaatsen moet worden gewerkt tijdens je klus of project? Dan is een rolsteiger ideaal. Deze kan namelijk tijdens schilderwerken of installatiewerkzaamheden gemakkelijk verplaatst worden met de wieltjes. Rolsteigers moeten over robuuste wielen beschikken, waarvan tijdens het werken de rem moet kunnen worden opgezet, zodat de steiger niet kan bewegen. Kwaliteitsrolsteigers zijn getest, gekeurd en gecertificeerd en bieden zo de hoogst mogelijke veiligheid.

Ondergrond

Sta ook stil bij de ondergrond waarop je je rolstelling gaat plaatsen. Zorg dat er geen vloer- of grondopeningen zijn . Bij een onstabiele ondergrond staat een goede rolsteiger steeds op stevige loopplanken.

Opbouwen en afbreken

Een steiger van een goede kwaliteit zal ook op een efficiënte en veilige manier op te bouwen en te demonteren zijn. Belangrijk, want zoals je weet, time is money! Er bestaan systemen die je alleen kan opbouwen / afbreken, bij andere systemen moet je met verschillende personen zijn. Kies de rolstijger die het best bij jou klus- of werksituatie past! En volg steeds secuur de montagevoorschriften of steigertekeningen op.

Veranderende weersomstandigheden

Veilig werken op een rolsteiger kan tot 6 Bft. Wanneer er hogere windsnelheden worden voorspeld, moet je je steiger afbreken of verankeren. De weersomstandigheden moet je dus nauwgezet in de gaten houden als je gaat werken op hoogte. Een goede rolsteiger beschikt dan ook over het nodige verankeringsmateriaal.

Ps, vergeet ook nooit je persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen, zoals bijvoorbeeld valbescherming, helm, veiligheidsschoenen (uitglijdrisico) en werkhandschoenen

Over de auteur