Levensboom in je tuin: waar moet je op letten?

Levensboom in je tuin

Er zijn veel verschillende planten of boomsoorten die je tegen kunt komen als erfafscheiding en in haag- of hegvorm. De levensboom of Thuja is een van die populaire soorten. Je hebt hem ongetwijfeld weleens gezien, want hij is razend populair. Hoewel de levensboom het uiterlijk van een conifeer heeft en technisch zo ook genoemd wordt, is het eerder een ‘soort’ conifeer. Ze zijn nauwverwant met elkaar vallen onder dezelfde soort planten. De levensboom heeft echter een aantal andere kenmerken dan de conifeer en de verschillende soorten Thuja zien er soms net wat anders uit. Al is dit door de meeste particulieren nauwelijks op te merken. In dit nieuwe blog leggen we graag aan je uit wat je kunt verwachten van deze bijzondere, maar tevens ook ‘gewone’ plant. 

Waarom kiezen voor een Thuja?

De levensboom heeft zijn populariteit vooral te danken aan de wintervaste eigenschappen die de plant heeft. Deze plant verliest in de winter zijn bladeren (die iets weghebben van naalden) niet. Dat betekent dat je ook tijdens de koude wintermaanden gewoon een haag van levensbomen in je tuin kunt laten staan. Deze haag zal mooi groen blijven en zo voldoende beschutting bieden tegen de wind en je woning meer privacy geven. Woon je langs een drukke weg of voetpad? Dan kun je de Thuja prima als geluiddempende haag aanplanten. 

Eigenschappen

Wanneer je de Thuja of levensboom in de grond zet heb je al in een handomdraai een nieuwe haag. Inmiddels zijn er diverse soorten Thuja’s op de markt. Allemaal kenmerken ze zich door een afwijkende kleur bladeren en soms ook iets andere vorm. De Thuja is een plant die erg populair is bij dieren. Schrik er dus ook niet van op dat er in het broedseizoen zomaar een duif of merel een nest in je Thuja-haag bouwt. De haag heeft dichte bladeren en biedt veel beschutting. De Thuja is tot slot een boom voor het leven, de reden voor zijn bijnaam ‘levensboom’, exemplaren gaan makkelijk tientallen zo niet honderden jaren mee. 

De Thuja als haag

De Thuja doet het uitstekend als dichte en compacte haag die makkelijk te onderhouden is. Je kunt vaak al voorgekweekte soorten kopen bij een teler of tuincentrum. Hierdoor is het alleen nog een kwestie van het aantal planten per strekkende meter berekenen en je kunt de planten kopen. Snoeien kan het hele jaar door, behalve in strenge winterperiodes. Sowieso is de plant tijdens deze maanden eigenlijk in ‘winterrust’ en kan een fikse snoeibeurt niet goed verdragen. Doorgaans is één, hooguit twee keer per jaar snoeien aan te bevelen. Zorg wel dat je de haag niet te ver terugsnoeit. Dit kan ervoor zorgen dat de jonge scheuten minder snel terug groeien. 

Bron: www.haag-heg.nl