Wanneer het uiterlijk van uw huis tekenen van veroudering begint te vertonen of wanneer u moe bent van het versieren, is het een teken dat het tijd is om te veranderen. Maar het veranderen van een omgeving hoeft niet omslachtig te zijn.

Een eenvoudige kleurverandering van de muur kan uw omgeving al de nodige renovatie geven, zonder veel geheimzinnigheid, zo eenvoudig is dat. Verf kopen is dan een goede optie.

Echter, het kopen van een blikje verf is misschien niet het gemakkelijkste om te doen. Het gaat niet alleen om het kiezen van de kleur, maar ook om een aantal andere zaken die in uw lijst van overwegingen moeten worden opgenomen.

Begin met het kiezen van de juiste kerel
Er zijn vele soorten verven op de markt, geurige, reukloze, antibacteriële, schimmelwerende, enz. Het eerste wat je echter moet doen is kijken of de verf die je gaat gebruiken binnen of buiten gebruikt zal worden.

Een buitenverf kan zelfs in een binnenruimte werken, maar het omgekeerde gebeurt niet meer. Er zijn ook specifieke verven voor badkamers en keukens, die u over uw tegel kunt schilderen zonder dat u het risico loopt om af te pellen.

Op de markt vinden we meestal acrylverven, latex, olie, geëmailleerd, vernis en epoxy. Elk heeft zijn specifieke toepassing en zijn soort afwerking.

Acrylverf
Het is een verf op waterbasis die in 3 soorten afwerkingen te vinden is: mat, halfglanzend en satijn.

Het is geïndiceerd voor interne en externe verven in het algemeen, zoals metselwerk, pleisterwerk, pleisterwerk met kalk, poreus keramiek, gecementeerd, baksteen en beton.

Latex verf
Het is ook een verf op waterbasis. Het is alleen te vinden in de matte afwerking, biedt weinig weerstand tegen de zon en heeft een lage wasbaarheid.

Het is vooral aangewezen om het plafond of de binnenmuren, die geen voortdurend onderhoud nodig hebben, te schilderen. Het kan ook gebruikt worden in metselwerk, pleisterwerk en hout.

Olieverf
Het heeft een olieachtige ligamentmassa, die een matte of glanzende afwerking kan geven. Het is waterdicht en kan worden gebruikt op plaatsen die een andere afwerking vereisen, zoals meubels, deuren en ramen (hout, ijzer of staal).

Geëmailleerde verf
Het kan op basis van oplosmiddelen of water zijn. Oplosmiddelhoudende emaillakken hebben meer tijd nodig om te drogen en ruiken sterk. Emaillakken op waterbasis hebben deze problemen niet.

Deze verfsoort is zeer goed bestand tegen de inwerking van regen en zon. Het is te vinden in matte, hoogglanzende of satijnachtige afwerkingen. Ze zijn geïndiceerd voor houten of metalen oppervlakken, vooral in de buitenlucht.

Verfvernis


Het kan op basis van oplosmiddelen of water zijn. Er zijn kleurloze of gepigmenteerde vernissen, die de kleuren van het hout imiteren.

Ze vormen een beschermende laag die houten oppervlakken beschermt tegen waterabsorptie. Het is geïndiceerd voor houten oppervlakken die aan de zon en regen worden blootgesteld. 

Epoxy verf


Het kan op basis van oplosmiddelen of water zijn. Het is een weer- en chemicaliënbestendige verf. Het is een product van moeilijke toepassing, dat een bepaalde techniek vereist. Het is geïndiceerd voor vloeren, tegels en glasvezel.

Denk aan de verlichting


De verlichting is zeer belangrijk wanneer u de kleur van uw verf kiest. Het is zeer belangrijk om te zien hoe de kleur zich gedraagt in verschillende soorten en intensiteit van het licht, omdat het meestal verandert afhankelijk van de verlichting.

Over de auteur