How to: leidinglekkage net voor je van huis wilt gaan?

Je staat op het punt om naar je werk, naar school of naar een feestje te gaan, als je plotseling te maken krijgt met een vervelende leidinglekkage. Een leidinglekkage kan in verschillende vormen voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan een gesprongen leiding in de winter, twee leidingstukken die niet meer goed op elkaar aansluiten of een leidingstuk wat beschadigd is. Om een eventuele waterschade te beperken is het raadzaam om zo snel mogelijk de hulp van een erkende loodgieter in te schakelen, als je last denkt te hebben van een leidinglekkage. Het vocht wat bij een lekkage vrijkomt trekt namelijk razendsnel in muren, plafonds of vloeren. Eenmaal in je muren zal het zeker enkele maanden duren voordat het vocht weer weggetrokken is.

Hulp van een spoedloodgieter inschakelen

Het is enigszins afhankelijk van het moment waarop je met de leidinglekkage te maken krijgt, welke stappen je het beste kunt ondernemen. Wanneer je hier buiten de vaste werktijden om mee te maken krijgt zullen veel loodgietersbedrijven al gesloten zijn. In sommige gevallen bieden loodgietersbedrijven een spoedloodgieter aan, die je ook na 17.00 uur nog kan helpen met het oplossen van een leidinglekkage. Wil je een spoedloodgieter inschakelen? Op internet vind je loodgietersbedrijven bij je in de buurt, die een dergelijke service aanbieden.

Zelf actie ondernemen bij een lekkage

In de tijd dat je moet wachten op de loodgieter kun je het vrijgekomen vocht zo goed mogelijk opvangen en afvoeren. Zo voorkom je dat het vocht in muren, plafonds of vloeren trekt. Het is niet altijd even gemakkelijk om het vocht op te vangen. Denk bijvoorbeeld aan een lekkage tussen twee muren. In dit geval kun je de hoofdkraan tijdelijk afsluiten, totdat de leidingen hersteld zijn. Vaak zal de loodgieter de hoofdkraan zelf ook afsluiten, om te voorkomen dat er meer water vrijkomt.